Wat is woningverduurzaming?

Bewoner kijkt uit dakraam naar zonnepanelen op de woning

Als een verhuurder je woning verbetert door je huis energiezuiniger te maken, dan heet dat woningverduurzaming. De verhuurder kan je woning isoleren, maar ook verbeteren door bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen te plaatsen.

Mogelijk hogere huur door verbeteringen

Verduurzaming van je woning valt onder woningverbetering of renovatie, net als een luxere badkamer of keuken, of bijvoorbeeld vloerverwarming in plaats van radiatoren. Meestal wordt de woning door woningverbetering comfortabeler. Woningcorporaties voeren isolatiemaatregelen uit zonder huurverhoging. Dat is afgesproken in de Nationale prestatieafspraken. Voor andere verbeteringen, kan de woningcorporatie wel een huurverhoging vragen. Particuliere verhuurders mogen voor alle typen woningverbetering een huurverhoging vragen. Als huurder mag je de woningverbetering weigeren, ook als de verhuurder geen huurverhoging vraagt.

Onderhoud is geen verbetering

Een verhuurder moet zijn woningen ook onderhouden. Onderhoud en groot onderhoud vallen niet onder woningverbetering. Hiervoor mag de verhuurder ook geen hogere huur vragen. Bij onderhoud verandert er niets aan de woning. Bij woningverbetering of renovatie voegt de verhuurder iets aan de woning toe wat er eerst niet was en wat het comfort verhoogt. 

 

 

energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen