Meteen naar de content

Hoe krijg ik mijn waarborgsom terug?

Huren en recht "Half november ben ik verhuisd. Bij het begin van de huur heb ik twee maanden huur als waarborgsom betaald. De eindinspectie was akkoord, waarop ik mijn verhuurder per e-mail heb gevraagd de waarborgsom terug te betalen. Zij heeft hierop niet gereageerd en het bedrag is nog niet gestort. Wat is een redelijke termijn om de waarborgsom terug te krijgen en hoe kan ik mijn verhuurder aanspreken op haar gedrag?"

Als je de woning zonder huurachterstand en in goede staat hebt opgeleverd – en over dat laatste ook geen discussie meer is met de voormalige verhuurder- dien je de waarborgsom terug te krijgen.

Binnen 14 dagen

De wet (Artikel 261b Burgerlijk Wetboek Boek 7) schrijft voor dat de verhuurder de waarborgsom binnen 14 dagen na afloop van de huurovereenkomst terug moet betalen. En dat een waarborgsom ten hoogste twee maanden huur mag bedragen.

Schriftelijk sommeren

Betaalt je verhuurder de waarborgsom niet (tijdig) terug? Dan moet je de verhuurder daartoe schriftelijk sommeren. Doe dat liefst per aangetekende brief, dan weet je zeker dat de brief aankomt. Vraag in je brief om het betreffende bedrag uiterlijk binnen bijvoorbeeld twee weken op je rekeningnummer over te maken. Daar kun je het ‘dreigement’ aan toevoegen dat je juridische stappen neemt als de verhuurder het bedrag na het verstrijken van de gestelde termijn nog niet heeft terugbetaald.

Inschakelen jurist

Blijft de verhuurder ook na deze termijn in gebreke met het terugbetalen van de waarborgsom? Dan doe je er goed aan een jurist in te schakelen, om de dan helaas noodzakelijke procedure te starten. Het is niet van belang of je woning gedurende de huurperiode eventueel van eigenaar is gewisseld. De huidige eigenaar/verhuurder is verplicht de waarborgsom terug te betalen.

Gewijzigd: 3 oktober 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.

Terugvragen waarborgsom

Modelbrief Download