Meteen naar de content

Hoe moet ik mijn woning opleveren?

Huren en recht "Binnenkort ga ik verhuizen, uit een huis waar ik vrij lang gewoond heb. Ik vraag me nu af of het nog nodig is om in mijn oude woning aan het klussen te slaan. Moet ik die woning in dezelfde staat terugbrengen als bij het ondertekenen van het huurcontract? De veranderingen die ik in de loop van de tijd heb aangebracht hebben de woning alleen maar beter gemaakt."

Hoe je de woning moet opleveren hangt af van het moment waarop de huurovereenkomst is ingegaan. En van de vraag of er bij het begin van de huur een ‘opnamestaat’ is gemaakt. Andere woorden voor opnamestaat zijn: woningbeschrijving, inspectierapport.

Geen opnamestaat

Huurcontract vóór 1 augustus 2003

Is je huurcontract vóór 1 augustus 2003 ingegaan? Dan moet je de woning ‘in goede staat’ opleveren, als er een opnamestaat ontbreekt. Meen je dat de woning niet in goede staat was toen jij er kwam wonen? Dan moet jij dat bewijzen.

Huurcontract na 1 augustus 2003

Is je huurcontract ingegaan na 1 augustus 2003? Dan mag je de woning opleveren in de staat waarin die verkeert aan het einde van de huur, als er een opnamestaat ontbreekt. Meent je verhuurder dat de woonruimte aan het begin van de huur in betere staat was? Dan moet je verhuurder dat bewijzen.

Wel opnamestaat

Ingangsdatum huurcontract maakt niet uit

Is er wel een opnamestaat? Dan moet je de woning aan het einde van de huur in overeenstemming daarmee opleveren.

  • Onderdelen die door normaal gebruik zijn versleten of kapot zijn gegaan, hoef je niet te repareren.
  • Veranderingen die met (schriftelijke) toestemming van de verhuurder zijn aangebracht mogen blijven zitten. Behalve als met de verhuurder is afgesproken dat de veranderingen bij verhuizing ongedaan gemaakt moeten worden.
  • Heb je zonder toestemming een verandering aangebracht? Dan kan de verhuurder verlangen dat je die verandering ongedaan maakt. Tenzij de verhuurder daarmee een onredelijke eis stelt.

Wanneer is eis onredelijk?

Als de verandering die je zonder toestemming hebt aangebracht een ‘objectieve verbetering’ is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zelf (op deskundige wijze) een wasmachine-aansluiting of een extra elektriciteitsgroep hebt laten aanleggen.

Gewijzigd: 22 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.