Wat als het energielabel van mijn woning niet klopt?
Meestal klopt het energielabel van een woning. Toch kan je als huurder je woning heel anders ervaren, bijvoorbeeld omdat je woning koud aanvoelt. Bij het opstellen van een energielabel wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met tocht in de woning. In de gevallen dat het energielabel niet klopt, gaat het meestal om grensgevallen. Dan verschilt het werkelijke energielabel één stap van het berekende energielabel. In meer uitzonderlijke gevallen is er een groter verschil tussen de werkelijke situatie en het berekende energielabel.
Gevolgen van het berekende energielabel
Het officieel berekende en geregistreerde energielabel heeft gevolgen voor:
- De maximale huur die een verhuurder voor een huurwoning mag vragen.
- De verwachtingen die je als huurder hebt over de hoogte van je energierekening op het moment dat je de woning betrekt.
- Het moment waarop de woning verduurzaamd wordt: woningen met een slecht label (E, F en G) worden over het algemeen als eerste verduurzaamd
Inzage in het labelrapport
Je kan voor het adres waarop je staat ingeschreven de gegevens waarop het energielabel gebaseerd is, inzien en downloaden via MijnOverheid. Je doet dit door met DigiD in te loggen op MijnOverheid. Het document staat onder het kopje Wonen, bij de tegel ‘energielabel’. Je vindt in het document onder andere gegevens over of dak, muren en vloer geïsoleerd zijn, welk glas in de ramen zit en hoe de woning wordt verwarmd. Is het energielabel van jouw woning opgesteld na 1 januari 2021 dan kun je een uitgebreid document downloaden. In dit document staan ook mogelijkheden beschreven om de woning verder te verduurzamen.
Let op Gegevens van energielabels die gemaakt zijn vóór 2015, zijn niet beschikbaar op MijnOverheid.nl en daardoor niet downloadbaar. In dat geval wordt alleen de energielabel-letter weergegeven op MijnOverheid.
Toetsing energielabel door Huurcommissie
Heb je gegronde redenen om te twijfelen aan het energielabel van je woning, dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Je moet dan wel goed onderbouwen waarom je twijfelt aan het energielabel én de huur die je betaalt, moet dichtbij de maximale huur die de verhuurder voor de woning mag vragen, liggen. De Huurcommissie oordeelt alleen als het energielabel ook invloed heeft op de huur die je betaalt.
Lagere huur bij te rooskleurig label
Afhankelijk van je huursituatie zijn er twee mogelijkheden:
- Huur je een sociale huurwoning, dan kun je de Huurcommissie vragen om het energielabel te toetsen. Dit kan alleen als een lager energielabel tot een lagere huur leidt. Oordeelt de Huurcommissie dat het energielabel te hoog is, dan verlaagt dat de maximale huur van de woning en daardoor ook de huur die je betaalt
- Huur je een vrije sectorwoning, dan kun je tot een half jaar na aanvang van je huurcontract de Huurcommissie inschakelen om het energielabel van je vrije sectorwoning te toetsen. De Huurcommissie controleert of de woning wel als vrije sectorwoning verhuurd mag worden op basis van het aantal punten dat de woning krijgt. Dit kan ertoe leiden dat de woning een sociale huurwoning wordt en je huur wordt verlaagd.
.