Meteen naar de content

Kan ik de woning van iemand anders overnemen?

Huren en recht Ik woon in een appartement met mijn zoontje. Het huis is erg klein, met maar één slaapkamer. Ik sta al vier jaar ingeschreven als woningzoekende, maar de minimale wachttijd in onze regio is acht tot tien jaar. Nu gaat een vriendin van mij verhuizen en zij woont in een huis van een woningcorporatie. Ik zou dit huis graag overnemen, omdat het groter is en meer slaapkamers heeft. Ook is de buurt beter voor mijn kind. En de huurprijs is ongeveer hetzelfde als wat ik nu betaal. Kan ik haar woning overnemen? Ik lees veel over woningruil. Is dat ook een optie?

Je kunt overname van de woning voorstellen aan de woningcorporatie, maar die zal de woning willen toewijzen op grond van de reguliere regels voor woonruimteverdeling. En dan zijn er waarschijnlijk kandidaten die eerder voor de woning in aanmerking komen. Die toewijzingsregels gelden overigens niet voor particuliere of commerciële verhuurders.

Woningruil

Woningruil kan een mogelijkheid zijn om op een andere dan de reguliere manier aan geschikte(re) woonruimte te komen. Dit veronderstelt wel dat je vriendin de wens en bereidheid heeft om in je huidige woning te gaan wonen. Anders is uiteraard geen sprake van ruil. Als beide verhuurders met de ruil instemmen en jullie komen allebei in aanmerking voor een eventueel benodigde huisvestingsvergunning, kan de ruil snel rond zijn. De verhuurder(s) kunnen een hogere huurprijs vragen dan momenteel voor de woning(en) betaald wordt, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Indeplaatsstelling via kantonrechter

Als de verhuurder(s) niet wil(len) meewerken aan de woningruil kun je de kantonrechter vragen om de woningruil vast te stellen. Dat heet een ‘indeplaatsstelling’. Je moet dan wel een zwaarwichtig belang hebben bij de gewenste ruil. Dat is bijvoorbeeld:

  • je hebt een benedenwoning nodig omdat traplopen fysiek niet meer gaat
  • je werk is erg ver van je huidige woonplaats. Je wilt dichter bij je werk gaan wonen, zodat je gezinsleven minder wordt ontwricht
  • je wilt dichter bij familie wonen, bijvoorbeeld vanwege verlenen of ontvangen van mantelzorg

Behoefte extra slaapkamer niet voldoende

De behoefte aan (een) extra slaapkamer(s) is naar onze verwachting (nog) niet voldoende zwaarwichtig. De kantonrechter moet het verzoek dan afwijzen. Dat moet de rechter ook als je ruilpartner geen garantie kan bieden dat hij of zij de huur kan betalen. Of als je ruilpartner niet in aanmerking komt voor een mogelijk benodigde huisvestingsvergunning. Als de kantonrechter de ruil toewijst blijven de huurprijzen wel hetzelfde.

Gewijzigd: 22 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.