Meteen naar de content

Kan ik uit huis worden gezet als ik iemand laat inwonen?

Huren en recht "De verhuurder beschuldigt mij van fraude. Er woont een vriend bij mij in huis, die zich ook op mijn adres heeft ingeschreven bij de gemeente. Van mijn verhuurder mag ik geen mensen laten inwonen. Kan de verhuurder mij nu uit mijn huis zetten?"

Je verhuurder kan je niet uit je huis zetten om die reden. Als huurder mag je zelf bepalen wie je toestemming geeft om samen met jou in je huis te wonen. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven. Daar heeft de verhuurder niets mee te maken. 

Overbewoning mag niet

Samenwonen mag niet leiden tot overbewoning van je huis. Daar kan sprake van zijn als je meerdere personen zou laten inwonen in een kleine woning. Maar samenwonen met één vriend(in) zorgt zelden voor overbewoning. 

Samenwoonverbod is onzin 

Juristen van de Woonbond zien dat er nog altijd verhuurders zijn die een ‘samenwoonverbod’ in een huurcontract opnemen. Meerdere kantonrechters hebben benadrukt dat een samenwoonverbod onzin is. Het is in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat artikel gaat over de eerbiediging van het familie- en gezinsleven.   

Verbod op onderverhuur kan wel 

Heb je een zakelijke relatie met de persoon die inwoont en betaalt deze huur aan jou? Dan is er geen sprake van samenwonen, maar van onderhuur.  In de meeste huurcontracten is onderverhuur verboden.  Is dat in jouw huurcontract ook zo? Dan kan je verhuurder dat verbod aangrijpen om je van wanprestatie te betichten. En de rechter vragen om ontbinding van je huurovereenkomst. 

Bij kamer verhuren zelden uit huis gezet  

Hoe een rechter daar over oordeelt hangt ook af van het soort onderverhuur. Huurders die een kamer verhuren in het huis waar ze zelf wonen worden zelden uit huis gezet. Als je de héle woonruimte onderverhuurt terwijl je zelf elders gaat wonen ligt dat anders. Dat kan voor een rechter wel degelijk reden zijn om de huurovereenkomst te ontbinden.

Gewijzigd: 6 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.