Kan ik woningruil zo nodig afdwingen?
Het argument van de verhuurder is wat vreemd. Verhuurders mogen het beleid hebben om bepaalde vrijkomende woningen niet meer te verhuren en te koop aan te bieden. Maar als je niet zou ruilen, kon je woning ook niet in de verkoop. Nu de woning min of meer onverwacht eerder vrijkomt probeert de verhuurder daar een slaatje uit te slaan en de woning onverwacht snel op de koopmarkt te krijgen.
Indeplaatsstelling via kantonrechter
Als de verhuurder geen toestemming geeft voor woningruil – en dat is in feite het geval -, kun je de kantonrechter vragen je te machtigen om je ruilpartner in je plaats te stellen. Als je van plan was op korte termijn te ruilen kun je zelfs een kort geding overwegen. Je moet dan wel aantonen dat je een ‘spoedeisend belang’ hebt bij de ruil. Bijvoorbeeld omdat je gezondheid eist dat je op korte termijn naar de ruilwoning gaat.
Voordat de rechter beslist, weegt deze de belangen van woningruiler en verhuurder tegen elkaar af. De rechter kan je vraag om een ‘indeplaatsstelling’ alleen toewijzen als je een ‘zwaarwichtig belang’ hebt bij de woningruil. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
- dichter bij werk of familie willen wonen
- naar een grotere woning willen vanwege gezinsuitbreiding
- medische reden
Huisvestingsvergunning en financiële garantie
Is er voor je woning een huisvestingsvergunning vereist? Dan moet je ruilpartner daarvoor in aanmerking komen. Ook moet je ruilpartner voldoende (financiële) garantie bieden voor het kunnen betalen van de huur. Als aan die voorwaarden is voldaan, maak je een goede kans dat de gewenste ruil, mogelijk dus tegen de zin van de verhuurder, toch door kan gaan.
Contracten en huurprijzen wijzigen niet
Als de kantonrechter je vordering tot indeplaatsstelling toewijst, blijven de bestaande huurovereenkomsten, en dus ook de huidige huurprijzen, gehandhaafd. Het enige wat verandert, is dat de verhuurders een andere huurder krijgen.