Meteen naar de content

Kan mijn partner in de woning blijven als ik zou overlijden?

Huren en recht Binnenkort ga ik trouwen, na de bruiloft gaan we samenwonen in de woning die ik al jaren huur. We willen alles goed regelen voor de toekomst. Heeft mijn toekomstige echtgenoot recht om in de woning te blijven wonen bij eventueel overlijden van mij?’

Ja, als je zou komen te overlijden kan je partner in de woning blijven.

Van rechtswege medehuurder

Door huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt een partner vanzelf medehuurder. Dit gaat automatisch, zonder dat er een uitspraak van een rechter voor nodig is. In artikel 266 van Burgerlijk Wetboek 7 staat letterlijk dat echtgenoten en geregistreerde partners ‘van rechtswege medehuurder’ zijn.

Medehuurder wordt huurder

Als de huurder komt te overlijden dan wordt de partner die tot dan toe medehuurder was vanzelf huurder van de woning. Ook dat is ‘van rechtswege’. De huurovereenkomst blijft hetzelfde. Het enige dat hoeft te gebeuren is schriftelijk aan de verhuurder melden dat de achterblijvende partner de huurovereenkomst voortzet.

Let op: bij samenwonen niet automatisch medehuurder

Ongehuwd samenwonenden zonder geregistreerd partnerschap zijn niet van rechtswege medehuurder, zelfs niet als ze bij de notaris een samenlevingsovereenkomst hebben laten opstellen. Woon je ongehuwd samen in een huurwoning die alleen op jouw naam staat en wil je zeker weten dat je partner in de woning kan blijven als je zou komen te overlijden? Dan doe je er goed aan de verhuurder te vragen om contractueel medehuurderschap voor je partner.

Gewijzigd: 25 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.