Meteen naar de content

Kom ik in aanmerking voor urgentie?

Huren en recht "Een kennis kreeg dankzij een urgentieverklaring snel een sociale huurwoning. Ik heb zelf ook dringend een woning nodig. Ik reageer vaak, maar ben nog niet aan de beurt. Hoe weet ik of ik recht heb op urgentie?"

In sommige gemeentes gelden voorrangsregels voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Informeer bij je gemeente of er een urgentieregeling is. Als er zo’n regeling is, dan kun je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente.

Een urgentieverklaring wordt dan in ieder geval verstrekt aan woningzoekenden in een opvangvoorziening zoals een blijf-van-mijn-lijfhuis, en mensen die mantelzorg verlenen of ontvangen.

Andere groepen

Gemeentes kunnen ook andere groepen aan de urgentieregeling toevoegen. Ze kunnen in een zogenaamde ‘huisvestingsverordening’ verschillende groepen aanwijzen die met urgentie voorrang krijgen. Bijvoorbeeld bewoners die door een medische oorzaak snel een nieuwe woning nodig hebben, zoals mensen die na een hersenbloeding geen trap meer kunnen lopen, terwijl de badkamer boven is. En bijvoorbeeld ouders die voor minderjarige kinderen zorgen en die door een scheiding dakloos raken.

Jouw gemeente

Welke regels er in jouw gemeente gelden, kun je vinden op de website van je gemeente. Ook woningcorporaties vermelden vaak op hun website welke urgentieregels er zijn in de gemeente(s) waar ze woningen aanbieden.

Gewijzigd: 22 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.