Mag de Belastingdienst mijn inkomensgegevens delen?
De Belastingdienst mag inkomensgegevens van huurders aan verhuurders verstrekken. Specifiek om een inkomensafhankelijke huurverhoging (of huurverlaging) mogelijk te maken.
Verstrekken van gegevens mag niet in alle gevallen:
- Verhuurders mogen alleen gegevens opvragen voor adressen waar verhuurd wordt tegen een gereguleerde huurprijs (sociale huurwoningen).
- De Belastingdienst mag verhuurders alleen laten weten tot welke inkomenscategorie de bewoners van een opgevraagd adres horen. Exacte inkomensgegevens – of namen van de betrokken huurders – mogen dus niet worden verstrekt.
Wanneer mag verstrekking niet?
Over twee soorten woningen mogen verhuurders géén inkomensindicaties opvragen en mag de Belastingdienst die ook niet verstrekken.
- woningen met een geliberaliseerd huurcontract (vrije sector)
- onzelfstandige huurwoningen (kamers), woonwagens en standplaatsen.
Als er een inkomensindicatie verstrekt is stuurt de Belastingdienst daar een brief over. Heb je een geliberaliseerd huurcontract (vrije sector) of ben je een kamerbewoner, maar krijg je toch een brief dat er inkomensgegevens verstrekt zijn? Maak dan bezwaar tegen het verstrekken van je gegevens.
Wat kun je doen bij onterechte verstrekking?
- Maak schriftelijk bezwaar bij je verhuurder
- Dien ook een schriftelijke klacht in bij de Belastingdienst.
De Belastingdienst weet niet op welke adressen geliberaliseerd verhuurd wordt. Daarom kunnen ze niet controleren of het terecht is dat verhuurders voor deze adressen inkomensindicaties opvragen. De Belastingdienst neemt wel maatregelen tegen verhuurders die herhaaldelijk inkomensgegevens opvragen van vrijesectorwoningen.