Meteen naar de content

Mag de huur omhoog als de badkamer wordt vernieuwd?

Goed en veilig wonen Mijn huis is 30 jaar oud, zo ook de badkamer. Nu wil de verhuurder een badkamerrenovatie uitvoeren, alleen gaat de huur dan met € 45 per maand omhoog. Als gezamenlijke huurders van zestig woningen hadden wij gevraagd om onderhoud, dus het vervangen van het huidige sanitair en niet om een grootscheepse renovatie. Wat zijn de regels? Mag de verhuurder € 45 huur per maand extra vragen voor renovatie van de badkamer?

De verhuurder mag de huur – verplicht is dat zeker niet – naast de jaarlijkse huurverhoging alleen tussentijds verhogen als er sprake is van renovatiewerkzaamheden. In dat geval is een huurverhoging toegestaan die in redelijke verhouding staat tot de investeringskosten voor de verbetering(en).

Renovatie: meer kwaliteit en/of comfort

Renovatie is alleen aan de orde als het werk voor meer kwaliteit en/of comfort zorgt, dus iets extra’s vergeleken met de situatie ervoor. Denk bijvoorbeeld aan plaatsen van:

  • dubbelglas waar eerst enkel glas zat
  • een HR-(combi)ketel in plaats van een gaskachel
  • zeer inbraakveilig hang- en sluitwerk
  • een bad naast de al bestaande douche
  • een extra wastafel of toilet

Dat dergelijke aanpassingen als voorbeelden van renovatie – en dus van ‘iets extra’s’ – kunnen worden beschouwd blijkt bijvoorbeeld ook uit het hogere aantal woningwaarderingspunten voor de situatie na de renovatie.

Onderhoud: geen huurverhoging

Is alleen sprake van vervanging van oude door nieuwe onderdelen? Dan spreken we van (groot)onderhoud. Dat is bijvoorbeeld:

  • vervangen van oud door nieuw tegelwerk
  • vervangen van (een) oude door (een) nieuwe wastafel(s)
  • vervangen van een al aanwezig bad

Dergelijke werkzaamheden leveren niets extra aan kwaliteit of comfort op en zijn daarom onderhoudswerk. Daarvoor mag geen tussentijdse huurverhoging worden gevraagd.

Werkzaamheden beoordelen

Om te beoordelen of het gaat om (groot)onderhoud, renovatie of een combinatie van beide is het dus van belang om na te gaan welke werkzaamheden de verhuurder wil uitvoeren en die per onderdeel te beoordelen.

  • Als het onderhoud is dien je dat in principe toe te staan – maar zonder huurverhoging
  • Als het (op onderdelen) renovatie is moet de verhuurder dit eerst schriftelijk voorstellen. Zodat je kan beoordelen of het -gelet op jouw belangen- om een redelijk voorstel gaat.

Toestaan of weigeren

Een individueel renovatievoorstel kan door een huurder geweigerd worden. Een renovatievoorstel op complexniveau (meer dan 10 woningen) wordt als redelijk beschouwd als minimaal 70% van de huurders met het voorstel akkoord ging.

Toets Huurcommissie

Brengt de renovatie een huurverhoging met zich mee? Dan kun je de redelijkheid daarvan laten toetsen door de Huurcommissie.

Gewijzigd: 7 augustus 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.