Mag de huur van mijn garagebox zomaar omhoog?
Dat kan, als in het huurcontract voor de garage staat dat de huur jaarlijks met een bepaald percentage of volgens een bepaalde (reken)formule wordt verhoogd. Dan ben je die manier van jaarlijkse huurverhoging contractueel overeengekomen en mag de verhuurder die dus toepassen. De verhuurder hoeft voor de huurverhoging in dat geval niet eerst een voorstel te doen, zoals bij de woning. Met het ondertekenen van het huurcontract voor de garage heb je namelijk ingestemd met de daarin opgenomen wijze van jaarlijkse huurverhoging.
Afspraken uit contract zijn geldend
Natuurlijk mag de verhuurder alleen de in het huurcontract voor de garage overeengekomen manier van huurverhoging toepassen. Het is daarom belangrijk om te controleren of de verhuurder dat correct heeft gedaan. Zo niet, informeer de verhuurder dan schriftelijk over de juiste toepassing van de huurverhoging. Uiteraard is het verstandig dat alleen te doen als de door de verhuurder gemaakte (reken)fout in je nadeel is.
Geen wettelijk bepaalde maximumhuur
Voor een garagebox geldt niet de maximale huurverhoging zoals die op niet-geliberaliseerde huurprijzen van woningen van toepassing is. Huurder en verhuurder zijn vrij om in het huurcontract voor de garagebox eigen afspraken over de huurverhoging te maken. Staan er in het huurcontract voor de garage geen afspraken over jaarlijkse huurverhoging, dan is huurverhoging niet mogelijk en blijft de huurprijs gedurende de huurperiode ongewijzigd.
Beperkte huurbescherming
De huurder van een garagebox heeft veel beperktere huurbescherming dan de huurder van woonruimte als de verhuurder de huur van de garage wil opzeggen. Dat kan door de huurder, die daarvoor dan ook nog zelf naar de rechter moet, met hooguit drie jaar worden uitgesteld.