Meteen naar de content

Mag ik mijn keuken meenemen als ik verhuis?

Huren en recht "In mijn huurwoning heb ik zelf een nieuwe keuken geplaatst. Mag ik die keuken meenemen als ik verhuis?"

Ja, als huurder heb je in principe het recht om veranderingen die je zelf hebt aangebracht ook weer ongedaan te maken (‘weg te breken’) en eventueel mee te nemen als je gaat verhuizen. Dit wordt het ‘wegbreekrecht’ genoemd.

Originele keuken terugplaatsen

De woning moet daarna wel in een staat zijn die ‘redelijkerwijs in overeenstemming met de oorspronkelijke kan worden geacht’. Als je bijvoorbeeld je zelfgeplaatste luxe keuken wil meenemen, moet je het keukenblok dat er stond terugplaatsen. Of een vergelijkbaar keukenblok. Bovendien mag je de woning na het wegbreken van zelf aangebrachte veranderingen niet met beschadigingen achterlaten.

Keuken in woning laten

Als huurder mag je veranderingen die je met schriftelijke toestemming van de verhuurder hebt aangebracht ook in de woning laten zitten. Behalve als je verhuurder bij het verlenen van toestemming nadrukkelijk (en schriftelijk) met je afsprak dat je de verandering bij verhuizing ongedaan moet maken. Ging je met die voorwaarde akkoord? Dan kun je daar bij verhuizing ook aan worden gehouden.

Wanneer geen wegbreekrecht?

Huurder en verhuurder kunnen ook het omgekeerde doen en (schriftelijk) afspreken dat de huurder een verandering mag aanbrengen die bij verhuizing in de woning moet blijven, al dan niet met een vergoeding voor de huurder. In dat geval kun je als huurder dus geen gebruik meer maken van je wegbreekrecht.

Gewijzigd: 22 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.