Meteen naar de content

Mag de vorige huurder overnamekosten vragen?

Huren en recht "Ik heb een nieuwe huurwoning. De vorige huurder vraagt overnamekosten voor gordijnen en vloerbedekking. Mag dat?"

Ja, voor roerende zaken, zoals vloerbedekking, een gasfornuis of gordijnen mag de vorige huurder overnamekosten vragen aan de nieuwe huurder. Maar als nieuwe huurder ben je niet verplicht deze zaken, al dan niet tegen betaling, over te nemen.

Overnameformulier

Als je als nieuwe huurder zaken overneemt is het verstandig dit vast te leggen op een overnameformulier. Hierop kan precies worden aangeven wat je van de vertrekkende huurder voor welke prijs overneemt. Het formulier moet voorzien zijn van een datum en de handtekeningen van de vertrekkende en de nieuwe huurder.

Geen onroerende zaken

Onroerende zaken, zoals een bad, keuken of dakkapel, die de vorige huurder met toestemming van de verhuurder of de kantonrechter heeft aangebracht en die in de woning blijven zitten, kan de nieuwe huurder in beginsel niet overnemen. Ze worden na verhuizing van de huurder door natrekking eigendom van de verhuurder en maken (dus) onderdeel uit van het gehuurde, waarvoor je al huur betaalt.