Meteen naar de content

Is mijn woning in de vrije sector beland?

Huren en recht Ik woonde tot voor kort in een sociale woning van een commerciële verhuurder. Door huurverhogingen is de huur nu hoger dan de wettelijke sociale huurprijs. Is mijn verhuurder nu nog gebonden aan de maximale huurstijgingen voor sociale woningen zoals die door de regering worden vastgesteld, of ben ik vrijesectorhuurder geworden?

Het is niet mogelijk om ‘vrijesectorhuurder’ te worden tijdens de looptijd van een huurcontract. Je verhuurder blijft dus gebonden aan de overheidsregels voor de jaarlijkse huurverhoging van sociale huurwoningen.

Duur, maar geen vrije sector

Veel mensen denken dat een sociale huurwoning plotseling een ‘vrijesectorwoning’ kan worden als de huurprijs tot boven de sociale huurgrens stijgt. Dat is een misvatting.

De sociale huurgrens (ander woord is liberalisatiegrens) wijzigt ieder jaar. Wat telt is de liberalisatiegrens op het moment dat je de woning ging huren. Als de huurprijs toen lager was dan de liberalisatiegrens is je contract niet-geliberaliseerd, maar -door de overheid- gereguleerd. Zolang je niet verhuist, blijft dat zo. Lopende huurcontracten kunnen niet geliberaliseerd worden.

Overheidsregels voor jaarlijkse verhoging

Je contract is niet geliberaliseerd. Daarom blijft je verhuurder gebonden aan de overheidsregels voor de jaarlijkse huurverhoging van sociale huurwoningen. Méér dan het maximum dat de overheid jaarlijks vaststelt mag je verhuurder niet vragen.

Puntenstelsel bepaalt bovengrens huur

Omdat je contract gereguleerd is bepaalt het puntenstelsel de bovengrens van de huurprijs. Wettelijk is bepaald dat je huurprijs nooit hoger mag worden dan de maximale huurprijs die bij het aantal waarderingspunten voor je woning hoort.

Zorgt een huurverhoging ervoor dat je huurprijs toch hoger wordt? Dan kun je met succes bezwaar maken tegen die huurverhoging. Is je huur op dit moment al hoger? Dan kun je de huurprijs laten verlagen door de Huurcommissie in te schakelen.

We raden je aan om na te gaan hoeveel punten je woning heeft en wat de maximale huurprijs is die daarbij hoort. Dat kun je doen met de huurprijscheck van de Huurcommissie.

Gewijzigd: 19 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.