Meteen naar de content

Mijn woning wordt verkocht. Heb ik huurbescherming?

Huren en recht Kan ik een beroep doen op huurbescherming bij verkoop van mijn huurwoning aan een andere eigenaar?

De verhuurder kan de huur niet beëindigen vanwege verkoop van de woning. Bij verkoop wordt de bestaande huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. In de wet is namelijk bepaald dat koop geen huur breekt.

Ongeldige bepaling in huurcontract

Deze bescherming geldt ook als in het huurcontract staat dat de huurder akkoord gaat met beëindiging van de huur als de verhuurder de woning verkoopt. Een dergelijke bepaling in een huurcontract is namelijk ongeldig.

Verhuurder moet naar de rechter

Huurbescherming betekent dat de verhuurder de rechter zal moeten inschakelen als de huurder het er niet mee eens is dat de verhuurder de huur opzegt. Zolang de rechter niet heeft beslist dat de huurder het huis uit moet, loopt de huurovereenkomst gewoon door.

Niet bij hospitakamers

De huurbescherming geldt niet gedurende de eerste negen maanden van de huurovereenkomst voor een ‘ hospitakamer’. Hiervan is sprake als je een kamer huurt van de hoofdbewoner.

Gewijzigd: 6 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.