Moet ik inbraakschade aan de voordeur betalen?
De factuur is niet terecht. Op grond van Artikel 218 Burgerlijk Wetboek Boek 7, lid 1 zijn huurders alleen aansprakelijk voor schade aan de woning door ‘een de huurder toe te rekenen tekortschieten’ in nakoming van de huurovereenkomst. Volgens lid 2 van hetzelfde wetsartikel worden brandschade en schade aan de buitenkant van de woning ‘vermoed’ niet door toedoen van de huurder te zijn ontstaan.
Bewijslast bij verhuurder
Dit betekent dat de verhuurder zal moeten bewijzen dat de schade aan de voordeur door jou(w toedoen) is veroorzaakt. Je hebt de politieaangifte als bewijs dat je direct na terugkeer van vakantie de (poging tot) inbraak hebt gemeld. Ook aan de verhuurder heb je dit schriftelijk laten weten.
Schade voordeur is schade aan buitenzijde
De kantonrechter in Alkmaar oordeelde bijvoorbeeld: ‘Schade aan de voordeur dient te worden beschouwd als schade aan de buitenzijde van het gehuurde. Op grond van lid 2 van bovengenoemd artikel zal (verhuurder) moeten stellen en eventueel bewijzen dat de schade aan de voordeur is ontstaan door een toerekenbaar tekortschieten van (huurder).’
Herstel schade voor rekening verhuurder
Het herstel van de voordeur komt dus voor rekening van je verhuurder. Overigens lijken de herstelkosten van € 2.500 voor een tweedehands deur ook absurd hoog. Niet betalen dus.