Meteen naar de content

Moet ik meewerken aan verkoop van mijn woning?

Huren en recht "Mijn (particuliere) verhuurder wil de woning die ik huur gaan verkopen. Ben ik verplicht hem toe te laten in mijn woning en mee te werken aan bezichtigingen in verband met de verkoop?"

Je mag als huurder je verhuurder niet volledig de toegang tot de woonruimte ontzeggen, maar je verhuurder moet:

  • aanbellen of kloppen en wachten tot er wordt opengedaan;
  • een duidelijk omschreven doel hebben voor het bezoek;
  • zich niet zonder meer toegang verschaffen tot de gemeenschappelijke ruimten;
  • alleen binnenkomen in de uitoefening van zijn ‘verhuurderstaak’;

Als huurder mag je het de verhuurder niet onmogelijk maken om binnen te komen. Maar je hebt wel het recht om een nieuw slot op de deur te zetten, als je verhuurder (of anderen namens de verhuurder) zonder toestemming bij herhaling binnen (blijven) komen.

Niet te pas en te onpas

Zodra de verhuurder de woning wil verkopen moet je als huurder accepteren dat er een bordje met ‘te koop’ wordt opgehangen. Je moet ook toestaan dat de woning wordt bezichtigd door belangstellenden. Dit moet natuurlijk wel op redelijke wijze gebeuren. De verhuurder kan dus niet te pas en te onpas met geïnteresseerden voor de deur staan en moet over (tijdstippen voor) het tonen van de woning eerst een afspraak maken.

Gewijzigd: 7 augustus 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.