Meteen naar de content

Moet ik mijn woning uit omdat de nieuwe eigenaar er wil wonen?

Huren en recht "Mijn huurwoning wordt binnenkort overgenomen door een nieuwe eigenaar. Hij wil op basis van dringend eigen gebruik de woning betrekken en vindt dat ik de woning per direct moet verlaten. Klopt dat?"

Nee, koop breekt geen huur. In de wet is bepaald dat een nieuwe eigenaar de lopende huurovereenkomsten van rechtswege (automatisch) overneemt. De afspraken uit jouw huurovereenkomst blijven dus gewoon doorlopen. Het enige dat verandert is de naam van de verhuurder.

Uiteraard zal de nieuwe eigenaar jou op de hoogte moeten stellen van veranderingen zoals het rekeningnummer en contactpersonen bij onderhoudsklachten. Het is wettelijk niet verplicht om een nieuw huurcontract af te sluiten met de nieuwe verhuurder.

Drie jaar wachten

De nieuwe verhuurder kan pas een beroep doen op ‘dringend eigen gebruik’ na een wachttijd van drie jaar. Hij wist immers van tevoren dat hij de woning in verhuurde staat kocht. Als jouw nieuwe verhuurder binnen deze wachttijd de huur wil opzeggen, dan kun jij je daar dus succesvol tegen verzetten.

Drie voorwaarden

Als de nieuwe eigenaar na drie vasthoudt aan zijn plannen, dan kan de huurovereenkomst slechts onder strikte voorwaarden worden beëindigd op grond van ‘dringend eigen gebruik’.

  • Op de eerste plaats moet het gebruik zowel ‘dringend’ als ‘eigen’ zijn.
  • Een tweede voorwaarde is dat de huurder een passende andere woonruimte moet krijgen.
  • Ten derde moeten de belangen van de verhuurder zwaarder wegen dan die van de huurder.

Ongeldige bepaling

Staat in het huurcontract dat jij als huurder akkoord gaat met beëindiging van de huur bij verkoop van de woning? Ook dan kun je in de woning blijven wonen. Een dergelijke bepaling in het huurcontract is namelijk ongeldig. Ook dan breekt koop geen huur.

Gewijzigd: 10 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.