Meteen naar de content

Moet de verhuurder mijn douche en toilet opknappen?

Goed en veilig wonen "Ik heb de woningstichting gevraagd of ze mijn badkamer met douche en toilet willen opknappen. Na tien jaar zou ik graag een ander tegeltje op de muur willen en ik zou het ook mooier vinden als de leidingen werden weggewerkt. Verder wil ik graag een nieuw toilet. De corporatie liet mij echter weten dat de kosten voor mijn eigen rekening komen. Mag dat?"

Wettelijk kun je van de verhuurder alleen verlangen dat gebreken worden verholpen, bijvoorbeeld als het voegwerk is weggesleten, de tegels gebarsten zijn of van de muur vallen of als de wc-pot door ouderdom en slijtage lekkage vertoont. Het herstel daarvan, dat overigens niet per se hoeft in de vorm van nieuwe onderdelen – al is dat waarschijnlijk het verstandigst – komt dan voor rekening van de corporatie.

Termijnen voor vervanging

De meeste verhuurders hanteren bepaalde termijnen voor de levensduur van tegelwerk, de wc-pot en andere onderdelen van de woning en vervangen die pas bij een (groot)onderhoudsbeurt. Meestal zijn ze niet bereid dit eerder te doen, of alleen als je daar zelf voor wilt betalen. Dat zou dan in ieder geval niet meer mogen zijn dan de restwaarde van de te vervangen onderdelen.

Vervangen geen verplichting

Zelfs als er geen restwaarde meer is heeft de verhuurder niet de plicht om tegelwerk of wc-pot te vervangen. Maar op verzoek van een huurder vervangen, zonder kosten in rekening te brengen, mág natuurlijk wel. Daar kan een verhuurder huurders een groot plezier mee doen.

Leidingen wegwerken ook niet verplicht

De (water)leidingen hoeft de corporatie evenmin weg te werken als die ook al zichtbaar waren toen je de woning ging huren.

Gewijzigd: 28 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.