Meteen naar de content

Moeten wij de rooikosten van bomen betalen?

Huren en recht ​"Wij zijn huurder van een pastorie met een grote tuin. Nu zijn er twee berken doodgegaan, die dus gekapt moeten worden. De verhuurder wil niet voor de kosten opdraaien. Volgens het Juridisch Loket heb ik te maken met het rechtsartikel “Kleine Herstellingen“. Klopt dit ?"

Ja, maar naar onze mening is dat antwoord niet volledig.

Kleine herstelling

De wettelijke ‘kleine herstelling’ luidt dat je als huurder verantwoordelijk bent voor ‘het vervangen van beplanting die is doodgegaan’. Maar dat betekent niet zonder meer dat je daarmee aansprakelijk bent voor de rooikosten van flinke bomen. Dat wordt volgens de Woonbond met deze kleine herstelling niet bedoeld.

Onderdeel van het gehuurde

Als de volwassen bomen er al stonden toen je het huis ging huren, zijn deze onderdeel van het gehuurde en heb je de wettelijke plicht ervoor te zorgen dat de tuin, inclusief de bomen, een ‘verzorgde indruk’ maakt. Dat dien je te doen met ‘kleine en dagelijkse’ werkzaamheden, zoals grasmaaien, snoeien, onkruid verwijderen, een kapotte tegel vervangen en dergelijke. Ook het vervangen van doodgegane planten, struiken en ander relatief eenvoudig te verwijderen groen hoort in principe bij die werkzaamheden.

Rooien grote boom geen kleine herstelling

Het ligt niet voor de hand en het lijkt ook niet redelijk om bij het tuinonderhoud waarvoor de huurder verantwoordelijk is aan het rooien van flinke bomen te denken, waarmee (zeer) forse kosten kunnen zijn gemoeid. Dat is naar de mening van de Woonbond niet de bedoeling van de wettelijke regel. In dat geval kun je het standpunt innemen dat door de dode bomen sprake is van een ‘gebrek aan het gehuurde’, vergelijkbaar met een verrot kozijn of een lekkage, dat door en op kosten van de verhuurder dient te worden verholpen.

Gewijzigd: 30 november 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.