Meteen naar de content

Per wanneer moet ik huur betalen?

Huren en recht Ik sta op het punt een huis te gaan huren van een woningcorporatie. Nu moet ik nog met de opzichter door de woning om op te nemen welke werkzaamheden er moeten worden verricht en dan zou ik ‘s middags al het huurcontract moeten tekenen. Volgens mij willen ze de huur die dag ook in laten gaan. Mag dat? Het lijkt me logischer dat de huur ingaat als de werkzaamheden klaar zijn.

Ja, dat mag. Wel zijn we het erover eens dat het logischer en vooral praktischer is als noodzakelijke werkzaamheden worden uitgevoerd vóórdat je in het huis gaat wonen. Toch gebeurt het vaak dat huurders een contract tekenen en huur moeten betalen vanaf een bepaalde datum, terwijl de verhuurder nog het nodige herstelwerk dient uit te voeren.

Goed onderhouden woning

Je mag als uitgangspunt hanteren dat je op de ingangsdatum een goed onderhouden woning krijgt die geen gebreken vertoont. Je mag ook niet worden opgezadeld met herstelwerk dat de verhuurder van de vorige huurder had kunnen verlangen. Als die vorige huurder hier blijkbaar niet aan is gehouden, dan dient de verhuurder zelf het herstelwerk te doen.

Let goed op bij inspectie

Je doet er verstandig aan bij het rondje door het huis met de opzichter goed op te letten waar nog gebreken zijn. Deze meld je dan meteen aan de opzichter en je dringt aan op een afspraak over de datum of termijn voor het herstel daarvan. De opzichter kan dit dan noteren in het opleveringsrapport. Doet die dit niet, dan is het verstandig de gebreken zelf te noteren en die per brief aan de verhuurder te melden. Met het uitdrukkelijke verzoek tot zo spoedig mogelijk herstel.

Schadevergoeding

Ga je de woning huren en zijn er gebreken die de opzichter duidelijk heeft gezien of kunnen zien en worden de mankementen toch niet verholpen, dan heb je recht op vergoeding van de schade die daardoor mogelijk ontstaat. Je hebt niet vanzelfsprekend recht op huurvermindering. Al kan die eventueel, afhankelijk van de ernst van de situatie, zo nodig via de rechter worden afgedwongen.

Later melden gebreken

Als je gebreken pas later meldt, bijvoorbeeld als je er al enige tijd woont, heeft de verhuurder nog steeds de plicht om die, na jouw schriftelijke verzoek daartoe, te verhelpen. Natuurlijk is het altijd verstandig om gebreken zo snel mogelijk te melden. Al is het maar om schade te voorkomen die daardoor aan je bezittingen kan ontstaan.

Model huurcontract

In de webwinkel van de Woonbond kun je een model huurcontract zelfstandige woonruimte bestellen. Hierbij zit een uitgebreide opnamestaat waarmee je tijdens de inspectie de eventuele gebreken per ruimte gemakkelijk kunt noteren.

Gewijzigd: 26 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.