Meteen naar de content

Telt de keuken als vertrek?

Huren en recht Bij de Huurcommissie hoorden we dat de keuken in het puntenstelsel telt als vertrek. Klopt dat?

Ja. Net als de woon- en slaapkamer(s), de badkamer en/of de douche telt de keuken in het woningwaarderingsstelsel (wws) voor zelfstandige woonruimte, beter bekend als het puntenstelsel of puntensysteem, als ‘vertrek’.

1 punt per vierkante meter

Per vierkante meter oppervlakte keuken wordt één punt berekend. Dat is ook zo als je een ‘open’ keuken hebt, waarbij er geen scheidingswand is tussen de keuken en de woon- of andere kamer(s).

  • Vloeroppervlakte onder het aanrecht of onder andere toestellen in de keuken telt ook mee.
  • Oppervlakte die wordt ingenomen door eventuele schoorsteen- en ventilatiekanalen of door stand- of grondleidingen telt niet mee.

Ook punten voor lengte aanrecht

Daarnaast krijgt de keuken punten op basis van de lengte van het aanrecht.

  • Als de lengte één tot twee meter is, zijn dat vier punten
  • Is het aanrecht twee meter lang of meer, dan zijn dan zeven punten
  • Een aanrecht dat korter is dan één meter krijgt géén punten

Spoelbakken tellen mee in de lengtebepaling, ingebouwde kookplaten niet. Heeft het aanrecht geen onderkasten? Dan worden er geen punten toegekend voor de aanrechtlengte, ook niet als het aanrecht langer is dan één meter.

Oppervlakte + lengte aanrecht

In totaal bestaat de ‘keukenwaardering’ dus uit de optelsom van het aantal punten voor de oppervlakte en die voor de lengte van het aanrecht.

Gewijzigd: 26 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.