Meteen naar de content

Wat is een redelijke vertrekpremie als we verhuizen?

"Samen met een huisgenoot huur ik een pand van een particuliere eigenaar. Onze nieuwe huisbaas wil met ons praten over een verhuizing. Hij wil het pand verbouwen om er dan vier nieuwe huurders in te stoppen. Wat is een gebruikelijk bedrag voor een eventuele uitkoopsom/verhuisvergoeding?"

Allereerst is van belang te benadrukken dat jullie helemaal niet mee hoeven werken aan het plan van de huisbaas. Jullie hebben huurbescherming en de huidige huurovereenkomsten moeten dus gewoon ongewijzigd worden voortgezet, ondanks de wensen van de huisbaas.

Vrijwilige verhuizing

Als jullie toch bereid zijn tot onderhandelen over een vrijwillige verhuizing, kun je daar uiteraard een tegenprestatie van de verhuurder voor verlangen. Doorgaans gebeurt dat inderdaad in de vorm van een vertrekpremie, in combinatie met een beëindigingsovereenkomst, waarin onder meer wordt vastgelegd wanneer de huurovereenkomsten eindigen en welk bedrag de verhuurder aan de huurders als vertrekpremie overmaakt.

Beëindigingsovereenkomst

Let er bij sluiten en ondertekenen van een beëindigingsovereenkomst goed op dat je aan de daarin gemaakte afspraken kunt worden gehouden. Je zit dan in principe vast aan de afgesproken einddatum van de huurovereenkomst. Zorg er ook voor dat de vertrekpremie volledig is overgemaakt voordat je de sleutels inlevert, zodat je dit bedrag niet (deels) nog bij de huisbaas moet gaan incasseren terwijl je al verhuisd bent. Neem dat bij voorkeur als (ontbindende) voorwaarde op in de beëindigingsovereenkomst.

Geen ‘gebruikelijk bedrag’ voor vertrekpremie

Een ‘gebruikelijk’ bedrag voor een vertrekpremie is er niet; de hoogte daarvan is afhankelijk van de omstandigheden en van de mate waarin je je huid al dan niet duur wenst te verkopen.

Gewijzigd: 30 november 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.