Wie moet aanslag lokale heffingen betalen?
Als je een zelfstandige woning huurt ontvang je zelf aanslagen van je gemeente en het waterschap. Huur je kamers (onzelfstandige woonruimte) dan hoort je verhuurder deze aanslagen te krijgen. Ben je kamerbewoner en stuurt je gemeente of het waterschap toch een aanslag? Maak dan bezwaar bij je gemeente of het waterschap.
Heffingen van de gemeente
In bijna alle gemeenten moeten huurders afvalstoffenheffing betalen. In ongeveer de helft van de gemeenten betalen huurders ook rioolheffing. Een andere bekende gemeentelijke heffing is onroerendezaakbelasting (OZB). Dat is een belasting voor huiseigenaren. Als huurder hoef je nooit OZB te betalen. Verhuurders mogen de OZB ook niet doorbelasten aan huurders.
Heffingen van het waterschap
Huurders moeten ook heffingen betalen aan het waterschap dat in hun gemeente actief is. Het gaat dan om ‘zuiveringsheffing’ en om de ‘watersysteemheffing ingezetenen’.
Op kamers? Dan krijgt verhuurder aanslag
Huur je onzelfstandige woonruimte? Dan gaat de aanslag voor deze heffingen niet naar jou als kamerbewoner, maar naar je verhuurder. Je verhuurder mag die heffingen vervolgens met je verrekenen. Het gaat dan alleen om de heffingen die huurders moeten betalen. Heffingen voor huiseigenaren -zoals de OZB en de ‘watersysteemheffing gebouwd’- mag je verhuurder niet aan huurders doorbelasten.
Check of je gemeente rioolheffing vraagt aan huurders
In ongeveer de helft van de gemeenten betalen huurders rioolheffing. Is dat in jouw gemeente ook zo? Alleen dan mag je verhuurder de rioolheffing doorbelasten. Vraagt jouw gemeente alleen rioolheffing aan huiseigenaren? Dan mag doorbelasten juist niet.
Laag inkomen? Vraag om kwijtschelding
Huur je zelfstandige woonruimte en heb je een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Als kamerbewoner kun je geen kwijtschelding krijgen. Dit omdat niet jij, maar je verhuurder de aanslag krijgt.