Meteen naar de content

Zijn de herstelkosten voor de woning redelijk?

Huren en geld Wij zijn na 32 jaar verhuisd. In de loop der jaren hebben we het nodige veranderd in huis, zoals een parketvloer in de woonkamer en een tegelvloer in de keuken. Van de corporatie moesten die worden verwijderd, wat we hebben gedaan. Ook plinten moesten weg, met terugplaatsen van de oude plinten. Natuurlijk hebben we de oude plinten niet meer. De corporatie wil nu nieuwe aanbrengen voor negen euro per meter. Is dat reëel? Daarnaast wordt de woning verkocht. Ik vraag me af of het na 32 jaar trouw huur betalen en netjes wonen sociaal is om met zo’n rekening te komen...

Als bij het herstelwerk aan de woning oorspronkelijke onderdelen moeten worden vervangen of teruggeplaatst, is het belangrijk om op de ‘leeftijd’ daarvan te letten. Slijtage door normaal gebruik is namelijk voor rekening van de verhuurder.

Aftrek nieuw-voor-oud

Ter verduidelijking een voorbeeld: aan het eind van de huurperiode moet een deur worden vervangen omdat je die beschadigd hebt. Als de bewuste deur tien jaar oud is en een deur gemiddeld twintig jaar meegaat, hoef je maar de helft van de kosten van de nieuwe deur te betalen. De andere helft komt voor rekening van de verhuurder. Deze prijsvermindering heet wel ‘aftrek nieuw-voor-oud’. Verhuurders hanteren meestal lijstjes waarop veel voorkomende herstelkosten zijn uitgesplitst naar materiaal- en arbeidskosten. De aftrek nieuw-voor-oud wordt daarbij nogal eens vergeten.

Is negen euro per meter de nieuwprijs?

De oorspronkelijke plinten zijn er niet meer. Ze zaten in de woning bij aanvang van de huur en zouden nu dus 32 jaar oud zijn. Ze hadden waarschijnlijk op afzienbare termijn toch moeten worden vervangen. De verhuurder mag daarom maar een zeer beperkt deel van de kosten van nieuwe plinten in rekening brengen. Het is dus belangrijk om na te gaan of de genoemde negen euro per meter de volledige kosten van nieuwe plinten betreft. Als dat zo is, hoef je dit bedrag per meter niet te betalen.

Plinten verwijderen

De verhuurder mag vragen om de (sier)plinten te verwijderen die je tijdens de huurperiode zelf en zonder toestemming hebt bevestigd. Met het in de woning achterlaten van een dergelijke smaakgebonden verandering hoeft de verhuurder niet akkoord te gaan. De plinten zijn je eigendom en je kunt zelf beslissen wat je er vervolgens mee doet.

Verhuurder weinig coulant

De corporatie had na zo’n lange periode van trouw huurderschap inderdaad best wat coulanter mogen zijn. Een dergelijke blijk van waardering valt helaas maar heel weinig huurders ten deel.

Gewijzigd: 10 augustus 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.