Meteen naar de content

Zijn er nadelen aan een mondelinge huurovereenkomst?

Huren en recht Binnenkort kan ik een etage gaan huren. De eigenaar weet nog niet of hij de huurovereenkomst op papier wil zetten. Volgens hem heeft het voor ons allebei voordelen als we de afspraken uitsluitend mondeling maken. Ik denk dat er vooral voordelen voor hem aan vast zitten. Kunnen jullie mij vertellen wat de voor- en nadelen zijn?


Een goede schriftelijke huurovereenkomst, met redelijke afspraken over wederzijdse rechten en plichten, heeft duidelijk de voorkeur boven een mondelinge huurovereenkomst.

Met een schriftelijk huurcontract heb je een bewijsstuk waaruit blijkt dat er sprake is van een huurovereenkomst. Er bestaat duidelijkheid over de rechten en plichten van huurder en verhuurder. Zoals de huurprijs, en wat er wordt gehuurd. Bovendien heb je een schriftelijk contact ook nodig als je huurtoeslag of studiefinanciering wilt aanvragen. Of als je wilt inschrijven bij de gemeentelijke Basisregistratie Personen.

Een schriftelijke overeenkomst kan als nadeel hebben dat de verhuurder eenzijdig de inhoud bepaalt. Het contract kan bepalingen hebben die nadelig zijn voor jou. Onredelijke bepalingen zijn volgens de wet weliswaar ongeldig, maar toch kan een verhuurder in een huurcontract proberen een aantal zaken in zijn voordeel te regelen. Bevat je huurcontract bepalingen die jou onredelijk lijken? Dan is het verstandig daarover juridisch advies te vragen.

Voordelen mondelinge overeenkomst

  • Bij een mondelinge overeenkomst kan de verhuurder je veel moeilijker met onredelijke bepalingen opzadelen.
  • Voor contracten na 1 augustus 2003, waarbij bij aanvang bewoning géén opnamestaat is opgemaakt door de verhuurder, geldt bij beëindiging van het huurcontract dat je de woning mag opleveren zoals deze is. Is de verhuurder het daar niet mee eens? Dan moet de verhuurder bewijzen dat de woning in betere staat was bij het begin van het contract.

Nadelen mondelinge overeenkomst

  • Als huurder kun je moeilijker bewijzen dat er een huurovereenkomst is en wat je precies hebt gehuurd (hoort de zolder nu wel of niet bij het gehuurde?).
  • Je zult je bij het aangaan van de huurovereenkomst van getuigen moeten verzekeren. En kwitanties van je huurbetalingen goed moeten bewaren.
  • Ontbreken van een schriftelijk huurcontract kan voor problemen zorgen bij aanvragen van huurtoeslag, studiefinanciering, of inschrijving bij de gemeentelijke Basisregistratie Personen.
Gewijzigd: 26 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.