Aanscherpen huurprijsregels is antwoord op omzeilende huisbazen

31 augustus 2023

Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat verhuurders bij kamerverhuur vaak woningen per groep verhuren, om de maximale kamerprijzen die gelden te omzeilen. De Woonbond herkent deze werkwijze om hogere prijzen te vragen. De belangrijkste oplossing ziet de bond in het aanscherpen van de huurprijswetgeving. Dit kan met de Wet Betaalbare huur. 

Door onzelfstandige kamerwoningen als gehele woning aan de groep bewoners te verhuren, kunnen huisbazen nu nog de huurprijsregels omzeilen en een veel te hoge huur vragen. Met de nieuwe Wet Betaalbare huur kan dat straks niet meer.

Marcel Trip, beleidsmedewerker bij de Woonbond: 'Nu is het mogelijk dat appartementjes voor 1500 euro in de verhuur gaan. Dat staat compleet los van de kwaliteit die wordt geleverd. Maar de huidige regelgeving maakt het mogelijk.'
 
Dat komt omdat anders dan bij kamerverhuur, bij zelfstandige woonruimte de huurprijsbescherming stopt zo gauw een woning volgens het woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel) meer waard is dan 808 euro. En dat is al snel het geval. De verhuurder mag dan vragen wat die wil.
 
Minister De Jonge heeft een wetsvoorstel gemaakt om deze huurprijsbescherming door te trekken. De Woonbond roept de Kamer op deze Wet Betaalbare huur zo snel mogelijk te behandelen. 
 
Trip: 'De Kamer is aan zet. Het Kabinet heeft de wet al gemaakt, de wet is al naar de Raad van State gestuurd, dus het is nu aan de Kamer om deze wet straks zo snel mogelijk te behandelen.'

kamerhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen