Meteen naar de content

Actieplan voor aardgasvrij Groningen

Politiek en beleid Maak Groningen koploper van de verduurzaming in Nederland. Geef tenminste 35.000 euro extra per woning. Dan kunnen alle woningen worden versterkt, verduurzaamd én van het gas gehaald.
Schade aan muur
Aardgasschade Groningen

Tot deze aanbeveling komen de gezamenlijke woningcorporaties en huurdersorganisaties in het Groningse aardgasgebied. Ze zijn in mei met elkaar de wijken ingegaan om de wensen van de huurders te peilen. Nog voor de zomer presenteren ze het Kr8-woon-actieplan aan staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw.

De Groningse woningcorporaties bezitten ruim een derde van de woningen die versterkt moeten worden. Onder het motto ‘beter goed dan snel’ verlangen de corporaties en huurdersorganisaties dat huurders de komende 30 jaar over alle plannen kunnen meepraten. Het is een wens die door de Woonbond van harte wordt onderschreven.

Verduurzamen

De Groningse verhuurders en huurders willen de corporatiewoningen in het aardgasgebied niet alleen versterken, maar ook geheel verduurzamen en aardgasvrij maken. Bovendien vragen ze aandacht voor de leefomgeving. Goede architectuur, veel groen en voldoende ontmoetingsplekken staan hoog op het verlanglijstje, zo leerden de corporaties en huurdersorganisaties op hun rondes door de wijken.

35.000 euro extra

Volgens een voorzichtige schatting is voor deze wensen tenminste 35.000 euro per woning extra nodig, bovenop de bedragen die nu al zijn toegezegd. Wat bij de financiering van het herstel niet meehelpt, is dat woningcorporaties over de zogenoemde compensatiegelden vennootschapsbelasting moeten betalen. Het is onaanvaardbaar dat de staatskas wordt gespekt met geld voor het herstel van Groningen, stellen de corporaties. Vooralsnog is de Belastingdienst onvermurwbaar.

Huurdersplatform

Om goed gecoördineerd te kunnen meepraten, vormen de huurdersorganisaties het Huurdersplatform Aardbevingen Groningen (HPAG). Het platform bestaat uit de Huurdersraad Hoogezand-Sappemeer, Huurdersvereniging De Delthe, Huurdersorganisatie Uithuizen, Huurdersvereniging De Maren, Huurdersorganisatie Hogeland Eemsdelta Groningen, Bewonersraad Slochteren, Huurderskoepel Acantus, Huurders Advies Groep Groninger Huis en het Landelijk Huurders Platform van Woonzorg Nederland.