Meteen naar de content

Alternatieve verwarming soms duurder en gevaarlijker

Goed en veilig wonen De Woonbond krijgt berichten dat huurders de centrale verwarming uit zetten en alternatieve verwarming inzetten om hun huis te verwarmen. Zo hopen huurders goedkoper uit te zijn. Meestal is alternatieve verwarming niet goedkoper en bovendien is het soms ook erg gevaarlijk.
Alternatieve verwarming in de vorm van een elektrische ventilatorkachel
Met alternatieve verwarming, zoals een ventilatorkachel, kan je een kleine ruimte snel verwarmen, maar dit ook brandgevaarlijk zijn.

De Woonbond, Aedes (de vereniging van woningcorporaties), verhuurders en de brandweer maken zich zorgen over ongezonde en (brand)gevaarlijke alternatieve verwarming. Mensen kiezen voor elektrische kachels, maar ook voor petroleumkachels, omgekeerde bloempotten op het gasfornuis of kaarsen. Als je daarbij ook de ventilatiekanalen dichtzet of afsluit, kunnen grote problemen ontstaan. Welke alternatieve verwarming is verstandig en welke onverstandig of zelfs erg gevaarlijk? Het Energieteam van de Woonbond legt het uit.

Gasprijs en stroomprijs vergeleken

Bij elektrisch verwarmen is het belangrijk om rekening te houden met de prijs van stroom, maar ook hoeveel stroom het kost om een kamer te verwarmen. 1 kuub gas (1 m3, oftewel 1000 liter) bevat bijna 10 keer zoveel energie als 1 kWh elektriciteit. Omdat gas ongeveer 4 keer zo duur is als stroom, betekent dit dat energie uit stroom ongeveer 2,5 keer zo duur is. Toch kan een elektrische kachel als alternatieve verwarming dienen om goedkoper te verwarmen dan met gas.

Soorten alternatieve verwarming

Elektrische kachel

Elektrisch verwarmen is goedkoper als je enkele uren warmte nodig hebt in een kleine ruimte. Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels. Infrarood is de meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt. Met een radiatorkachel en ventilatorkachel verwarm je de hele ruimte. Als die ruimte klein is, kan dat een oplossing zijn, maar ventilatorkachels zijn wel brandgevaarlijker dan een radiatorkachel of infraroodpanelen.

Omkeerbare airco

Heb je in een of meerdere kamers een vaste airco die ook kan verwarmen? Dan kan je deze ook prima gebruiken als alternatieve verwarming. Het werkt hetzelfde als een ventilatorkachel, maar is veel zuiniger en niet brandgevaarlijk.

Hout-, pellet- en petroleumkachels

Ook gebruiken veel mensen sinds de stijging van de energieprijzen vaker een hout-, pellet- of petroleumkachel. Of dit goedkoper is dan gas, is helemaal afhankelijk van de prijs van de brandstof die je erin doet en de efficiënte verbranding van de kachel. Hout- en pelletkachels moet je goed onderhouden en ook de schoorsteen moet je regelmatig laten schoonmaken (externe link). Doe je dit niet dan zorgen ze voor roet en fijnstof in huis. Bovendien is er, zeker als je niet heel goed ventileert, kans op koolmonoxidevergiftiging. Petroleumkachels zijn niet bedoeld voor gebruik in huis. Ze zijn brandgevaarlijk. En omdat ze niet op een schoorsteen zijn aangesloten, veroorzaken ze ongezonde lucht en is de kans op koolmonoxidevergiftiging vrij groot.

Kaarsen en omgekeerde bloempotten

Sommige mensen proberen de kamer te verwarmen door een ongeglazuurde bloempot omgekeerd op het een gasvlammetje van het fornuis of een kaars te zetten, of door veel kaarsen in huis te branden. Hoewel het een aangenaam gevoel en een fijne sfeer geeft, levert deze alternatieve verwarming nauwelijks warmte op en is het gevaarlijk en ongezond. Er ontstaat roet en fijnstof, en je loopt kans op brand en koolmonoxide in huis.

Altijd ventileren

Hoe je ook verwarmt, zelfs met een cv, elektrische verwarming, warmtenet of (hybride) warmtepomp, zorg dat je altijd goed ventileert. Sluit je ventilatie nooit af! Laat ventilatieroosters en klepraampjes open en zet het ventilatiesysteem niet uit. Zonder goede ventilatie ontstaat ongezonde lucht in huis waar je erg ziek van kunt worden.