Meteen naar de content

Altijd bijna thuisloos door tijdelijke contracten

“Ik moet voor de achtste keer in acht jaar een woning verlaten…. En ik begin de hoop te verliezen.” Zo begint de 31-jarige Raoul zijn online videoboodschap over “zijn wooncrisis”, met als laatste episode: zijn tijdelijke huurcontract dat niet verlengd wordt.

De beheerder die namens Raouls verhuurder (een Quote500 man) de huurzaken afhandelt wil niet zeggen waarom Raouls tijdelijke huurcontract niet is verlengd. Maar Raoul zelf heeft een vermoeden: “ik heb mijn huur gecheckt bij de huurcommissie, daar kwam een lagere huur uit dan ik betaalde. Ik kreeg de huurverlaging, maar vervolgens werd mijn huurcontract niet verlengd.” Dit laat volgens Raoul zien dat je met een tijdelijk huurcontract praktisch geen rechten hebt. “Wat absurd is, omdat wonen een basisbehoefte is.”

Geen plek voor mij

Als je basisbehoefte -en grondrecht- door wetgeving zo wordt tegengewerkt is dat niet alleen vervelend, “het is heel heftig. En dat geeft hele heftige gedachten,” vertelt Raoul. Hij is daarin niet alleen. Op ons meldpunt voor Jongeren & Starters hebben we al meer dan 50 meldingen ontvangen over de psychische gevolgen van de wooncrisis. Hiervan hebben bijvoorbeeld 46 melders aangegeven ‘stress, paniek of boosheid’ te ervaren. En 40 melders hebben ‘soms het gevoel dat er geen plek voor hen is’. Ook dat herkent Raoul. Niet zo gek, als woning zoeken al jaren je tijd en energie opslurpt en je voor de zoveelste keer slechts enkele weken verwijderd bent van thuisloosheid.

Tijdelijkheid als norm

In 2016 zijn de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten uitbereid. Het idee hierachter van toenmalig minister en flex ambassadeur Stef Blok was dat dit zou leiden tot meer woningaanbod, maar vaste huurcontracten wel de norm zouden blijven. Onderzoek van Investico en de praktijk laten echter zien dat er niet meer woningaanbod is, maar wel meer woononzekerheid. Tot overmaat van ramp zijn tijdelijke contracten steeds meer de norm geworden en zijn huurders met tijdelijke contracten bang om hun recht te halen. “Met goede reden,” bevestigt Raoul uit ervaring.

Je krijgt je recht niet

Uit de meldingen die de Woonbond ontvangt blijkt dat huurders met een tijdelijke huurcontract vaker problemen hebben met hun verhuurder. Tijdelijke contracten zorgen volgens de Woonbond voor woononzekerheid, hogere huurprijzen en een verslechterde rechtspositie van huurders, genoeg redenen om ze af te schaffen dus. Ook Raoul vindt dat “in beleid de bescherming van de basisbehoeften van de zwakkere partij – in dit geval de huurder – zwaarder moet wegen dan die paar honderd euro die de verhuurder extra kan verdienen.”

Afhankelijkheidsrelatie

In zijn videoboodschap spreekt Raoul direct tot zijn verhuurder met het verzoek; ‘mag ik tenminste blijven tot ik een nieuwe woning heb gevonden?’ Helaas bleef het antwoord van de beheerder nee. Maar uiteindelijk heeft Raoul wel een andere huurwoning aangeboden gekregen van hen. Voordat Raouls video op internet rondging dachten ze niet actief mee aan een oplossing. “Natuurlijk is het fijn dat ik een nieuwe plek heb, maar het wringt ook.” Niet alleen omdat de woning minder groot en goed is, maar vooral omdat de relatie tussen huurder en verhuurder niet goed zit. “Het is een toxic relatie. Als ik zo’n relatie met een persoon had, zou ik deze beëindigen. Maar in dit geval ik blijf afhankelijk van hen.”

Maatschappelijk debat

Met het delen van zijn persoonlijke verhaal wil Raoul bijdragen aan het maatschappelijk debat over wonen en tijdelijke contracten. Zijn situatie is namelijk een voorbeeld van de constante woononzekerheid die de vele slachtoffers van de wooncrisis ervaren. En al ervaar je het probleem zelf, de oorzaken én de oplossingen zijn politiek van aard. Raouls video heeft ondertussen de politiek ook bereikt. Waar het hopelijk als aanklacht tegen tijdelijke huurcontracten wordt meegenomen. Aan andere huurders en woningzoekenden wil Raoul nog meegeven: “Check altijd je huurprijs, want heel veel mensen betalen te veel. Maar ik zou zeggen: maak er pas werk van als je een vast huurcontract hebt.”

Woonproblemen melden

Heb jij net als Raoul en vele andere melders moeite met het vinden van een vaste, betaalbare woonplek? Meld jouw situatie en ervaringen via het Meldpunt Jongeren & Starters. Iedereen tot een jaar of 35 (of net iets ouder) kan hier terecht. De meldingen helpen de Woonbond om in de media en politiek Den Haag aandacht te vragen voor de problemen van jonge huurders en woningzoekenden. Waar de Woonbond zich blijft uitspreken tegen de flexibilisering van huurcontracten en huurdersrechten.