Meteen naar de content

Buitenlandse huurders in Huurpeil 3

Huurpeil De makers van Huurpeil 3 interviewden huurders in Berlijn, Parijs, Portland en Barcelona voor een dossier over huisvesting in het buitenland.
Cover van Huurpeil 3 van 2023
Cover Huurpeil 3 / 2023

Het buitenland-dossier geeft antwoord op interessante vragen, zoals: Hoe verweren Amerikanen zich tegen de huurverhogingen? Lukt het de Berlijners de macht van hun huisbazen te beperken? Wat kunnen we leren van Barcelona? En wat betekenen de komende Olympische Spelen voor huurders in Parijs?

Woonwagenbewoners

Ook in het nieuwste kwartaalblad van de Woonbond een diepgravend verhaal over woonwagenbewoners in de verdrukking. Haagse woonwagenbewoners voeren een rechtszaak tegen het ‘uitsterfbeleid’ van de gemeente. Vijf jaar geleden maakte dat omstreden beleid plaats voor een nieuw woonwagenplan. Toch hebben nog steeds veel woonwagenbewoners geen plek: ‘Als je vraagt om uitbreiding en ruimte, geeft niemand thuis.’

Klimaatlat

Verder in Huurpeil twee boeiende verhalen over nieuwbouw langs de klimaatlat en een collectieve rechtszaak van huurders tegen hoge concentraties lood in hun waterleidingen. Plus een interview met Tim ’S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting: ‘Waarom zitten mensen met ervaringskennis zelden aan de tafels waar de beslissingen worden genomen?’

De zeepkist

Daarnaast brengt een opiniemaker in de rubriek ‘De Zeepkist’ een ode aan het kraken en geven twee anderen antwoord op de vraag of bouwplannen kunnen worden versneld door te snijden in de bezwaar- en beroepsprocedures. Columnist Jos van der Lans fileert ‘de hetze tegen huurbazen, bouwbedrijven en projectontwikkelaars’, waarvan architect Sjoerd Soeters onlangs gewag maakte.