Meteen naar de content

Check aanvraag energiecompensatie

Huren en geld Heb je blokverwarming en/of een collectieve aansluiting voor elektriciteit? Check of je verhuurder compensatie vroeg voor de hoge energiekosten.
Bij blokaansluitingen hebben meerdere huishoudens samen één energiecontract. De energie wordt achter de voordeur ‘verdeeld’.

Het ministerie van Economische Zaken zette deze week een digitaal hulpmiddel online.  Daarmee kunnen bewoners met een blokaansluiting checken of er voor hun adres compensatie is aangevraagd voor de hoge energieprijzen. En of de compensatie is toegekend.

Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen

In april 2023 kwam er een regeling om bewoners met een blokaansluiting te compenseren voor de gestegen energiekosten, de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen. Dit omdat deze bewoners niets hebben aan het energieprijsplafond dat vorig jaar werd ingesteld. Met een blokaansluiting heb je geen eigen energiecontract. Je betaalt voor je energie aan een partij die wel een contract heeft. Meestal je verhuurder of de VvE.

Contracthouder kan compensatie vragen

Dankzij de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen kan de partij die het energiecontract heeft energiecompensatie vragen bij de overheid. Daarna moet de contracthouder de compensatie verrekenen met de aangesloten huishoudens.

Woonbond wil verlenging regeling

De compensatieregeling sluit op 30 september. Tot deze week konden bewoners niet controleren of hun verhuurder / VvE al energiecompensatie heeft aangevraagd voor bewoners. Daarom dringt de Woonbond bij de overheid aan op verlenging van de aanvraagtermijn.  Op dit moment is nog niet duidelijk of de regeling inderdaad wordt verlengd.

Geld moet naar bewoners

De Woonbond drong lang aan op een compensatieregeling voor bewoners met een blokaansluiting.  En op de mogelijkheid voor bewoners om te checken of hun verhuurder al compensatie heeft aangevraagd. Het is nu eindelijk zover. Nu is het zaak dat het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bedoeld is: bewoners met een blokaansluiting en hoge energiekosten.

Als bewonersgroep zelf contracthouder?

Het komt ook voor dat bewoners met een collectieve aansluiting zelf een energiecontract hebben. Vooral in woongroepen en studentenhuizen is dat soms zo. Zijn jullie als bewonersgroep zelf contracthouder? Dan moeten jullie zelf de aanvraag doen voor energiecompensatie. Dat kan voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen.