Meteen naar de content

Controleer je huurverhoging

Huren en geld Met de online check van de Woonbond controleer je eenvoudig of de huurverhoging die je verhuurder voorstelt aan alle regels voldoet, of dat je die huurverhoging met een bezwaar kunt tegenhouden.

Naast de online check is er een webdossier over de huurverhoging van 2023. Daarin staan de belangrijkste regels en bezwaarredenen uitgelegd. Benieuwd naar alle ins en outs? Die vind je in het boekje ‘Huurprijs en puntentelling 2023/2024’. Met dat boekje kun je controleren of huurprijs, huurprijswijziging en puntentotaal van een woning kloppen. En welke acties je kunt ondernemen als dat niet zo is.

Sociale huur

Voor veel bewoners van een sociale huurwoning geldt dat 3,1% huurverhoging dit jaar het wettelijke maximum is. Maar niet voor bewoners met een relatief hoog inkomen. Voor die groep staat de overheid een ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’ toe van maximaal € 50 of maximaal € 100. Welk maximum dan geldt is afhankelijk van het inkomen. Verder staat de overheid toe dat huurders met een lage huur (een kale huurprijs onder de € 300 ) een huurverhoging krijgen van maximaal  € 25. Ook als er sprake is van een laag inkomen.

Voor kamerhuurders (huurders van onzelfstandige woonruimte) geldt altijd dat 3,1% het maximum is. 

Vrije sector

Voor huurders in de vrije sector geldt dit jaar een maximum van 4,1%, tenzij er een lager maximum in het huurcontract staat. Dan geldt dat lagere maximum.

Doe de huurverhogingscheck

Via checkhuurverhoging.nl kun je de check doen om te controleren of je huurverhoging aan de regels voldoet of dat je succesvol bezwaar kunt maken. De check levert dan een model bezwaarbrief die past bij jouw situatie.