Dakloze mensen beter in beeld door nieuwe telling
Onder hen een aanzienlijk aantal minderjarigen en alleenstaande moeders. Bijna een vijfde van de getelde personen blijkt jonger dan 18 jaar. Van deze groep kinderen verblijft 95% met een of beide ouders. Ook valt het grote aantal vrouwen met kinderen dat dak- of thuisloos is op. Van de alleenstaande ouders is bijna driekwart vrouw. De meeste dakloze mensen verblijven bij vrienden of familie, op een camping, in een antikraakpand, een schuur of in een auto.
Veel maatschappelijke organisaties telden mee
Hogeschool Utrecht en het Kansfonds organiseerden deze ETHOS-telling, samen met 377 organisaties. Zoals gemeentelijke diensten, maatschappelijke opvangorganisaties, huisartsen, woningcorporaties en vrijwilligersinitiatieven. Dit onderzoek vond plaats in de regio’s Breda, Hart van Brabant, Holland Rijnland, Westelijke Mijnstreek, Gelderland-Zuid en West-Friesland.
Methode breidt zich uit
Deze tweede Nederlandse telling brengt het probleem van dak- en thuisloosheid beter in beeld. Ten opzichte van de eerste keer doen steeds meer organisaties en gemeenten hieraan mee. Voor 2025 en 2026 hebben zich al nieuwe regio’s aangemeld, waaronder twee grote steden: Den Haag en Amsterdam.
Erkende telling waardevoller dan CBS-schatting
ETHOS staat voor European Typology of Homelessness and Housing Exclusion-definitie. Het is een internationaal erkende manier om het probleem van dak- en thuisloosheid goed in kaart te brengen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deelt ook regelmatig cijfers hierover, maar maakt hierbij slechts gebruik van schattingen. Ook rekent het CBS bijvoorbeeld kinderen niet mee.
Verschil tussen dakloos en thuisloos
Volgens de ETHOS-definitie is het kenmerk van dakloze mensen dat zij geen huis of verblijfplaats hebben. Deze mensen slapen op straat of in een dag/nachtopvang. Thuisloze mensen verblijven bij kennissen of in een ‘niet-conventionele woonruimte’ zoals een auto, stacaravan, schuur of een woning zonder basisvoorzieningen.
Het begint met een dak
In reactie op deze cijfers roept het samenwerkingsverband Dakloosheid Voorbij de minister en alle woonwethouders op tot urgente actie. Tijdens Wereld Dakloze Mensen Dag richten verschillende organisaties op 60 plekken in het land ‘huiskamers zonder dak’ in. Als een van de 80 aangesloten organisaties staat de Woonbond op deze dag in het centrum van Amsterdam met een ‘huiskamer zonder dak’. Het doel is om het gesprek over woonzekerheid te starten.
Statement om politieke druk op te voeren
Daarnaast kunnen mensen een statement ondertekenen. Hiermee wordt de druk op de politiek vergroot om dakloosheid echt te stoppen. Dit statement roept op tot vier concrete acties:
- Ga leegstand tegen
- Benut de bestaande voorraad
- Zorg voor betaalbare huisvesting
- Voorkom huisuitzettingen