Meteen naar de content

Duizenden klachten over foute huisbazen

Huren en recht Huurteams en de Woonbond krijgen gezamenlijk duizenden klachten over foute en bedreigende huisbazen, blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio. Dat aantal is afgelopen jaren toegenomen.
Alleen al de Woonbond krijgt jaarlijks tientallen meldingen van huurders die het slachtoffer zijn van intimidatie
Alleen al de Woonbond krijgt jaarlijks tientallen meldingen van huurders die het slachtoffer zijn van foute huisbazen.

Dat is ook niet zo gek. De commerciële huursector is de laatste jaren gegroeid, maar de bescherming van huurders is achtergebleven. Sterker nog: Met de komst van tijdelijke huurcontracten is de machtsbalans nog verder verstoord, waardoor huurders minder sterk staan tegenover foute huisbazen met een klacht over bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.

Intimidatie

Alleen al de Woonbond krijgt jaarlijks tientallen meldingen van huurders die het slachtoffer zijn van intimidatie door foute huisbazen, meestal na een klacht over bijvoorbeeld de huur. Dat aantal neemt toe, zegt Woonbond-woordvoerder Mathijs ten Broeke bij BNR nieuwsradio, die een rondgang over foute huisbazen deed.

Wet goed verhuurderschap

De Woonbond pleit al jaren voor een wet waarmee foute huisbazen beter kunnen worden aangepakt. Die komt er ook, de Wet Goed verhuurderschap. Gemeenten kunnen onder die wet foute huisbazen aanpakken met boetes en desnoods het beheer van een pand overnemen. Ook kunnen ze foute verhuurders uit wijken weren met verhuurvergunningen.

Tijdelijke contracten

Ook moet er wat gebeuren tegen het groeiend aantal tijdelijke huurcontracten. Huurders met een tijdelijk huurcontract durven vaak niet op te komen voor hun rechten, omdat ze weten dan zo weer op straat te staan. Ten Broeke: ‘Huurders kunnen geen kant op en moeten daardoor meer pikken van hun huisbaas.’ ‘De groei van tijdelijke contracten is erg zorgwekkend’, zegt Marinus Jongman van Stichting Steunpunt Huren Groningen. Huurteams en de Woonbond willen daar een eind aan maken en eisen dat de politiek ingrijpt. ‘Wij maken ons zorgen over de mate waarin huurders durven te klagen.’ Contracten voor onbepaalde tijd moeten de norm worden, vindt Jongman.

De ChristenUnie en de PvdA hebben inmiddels de handen ineen geslagen om de wildgroei aan tijdelijke huurcontracten aan banden te leggen. Volgens de partijen durven veel huurders hun mond niet open te trekken omdat ze anders hun woning kwijtraken. Daarom verdedigen ze volgend jaar een initiatiefwet om een deel van de tijdelijke huurcontracten aan banden te leggen. De Woonbond is voor het verbieden van deze tijdelijke huurcontracten, die de rechtspositie van huurders ernstig aantasten.