Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVanaf 2026 zijn alle woningeneigenaren en dus ook verhuurders verplicht om een (hybride) warmtepomp of andere duurzame verwarming te installeren als de cv-ketel of gaskachel vervangen moet worden. Dat heeft het kabinet vorige week bekendgemaakt. De Woonbond is blij met deze stap.
De overstap van fossiele naar duurzame energie gaat te langzaam. Bovendien zijn gas, olie en steenkool erg duur en is de energierekening van de meeste mensen erg hoog. Daarom neemt de overheid grote maatregelen om te zorgen dat de verduurzaming sneller gaat en we steeds minder fossiele energie nodig hebben.
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp gekoppeld aan een cv-ketel. Met een hybride warmtepomp kan je ongeveer 60% gas besparen. Goed geïsoleerde huizen kun je zelfs verwarmen met een warmtepomp zonder cv-ketel. Zo’n warmtepomp gebruikt alleen stroom. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet. Met een aansluiting op een warmtenet kun je een woning ook verwarmen zonder gas.
De Woonbond is blij met deze maatregel. “Het is een stap die nu gezet moet worden,” zegt Bastiaan van Perlo, belangenbehartiger energie bij de Woonbond. “De energierekening van huurders en de CO2-uitstoot moet omlaag. Een hybride warmtepomp gaat daarbij helpen.” Voorwaarde van de Woonbond is wel dat woningen goed genoeg geïsoleerd zijn om voordeel van de hybride warmtepompen te kunnen hebben. Het verbeteren van slechte energielabels (E, F en G) is daarom noodzakelijk.
“Een elektrische warmtepomp zonder cv-ketel is voor huurders het meest aantrekkelijk,” zegt Van Perlo. “Omdat huurders dan ook geen vastrecht voor gas meer betalen. Dat scheelt veel geld. De woning moet dan wel echt goed geïsoleerd zijn.” De Woonbond blijft inzetten op het goed isoleren van alle huurwoningen. Huizen met een slecht label moeten als eerste worden aangepakt.
Omdat een hybride warmtepomp wel 15 tot 20 jaar meegaat, adviseert de Woonbond verhuurders om goed na te denken over inzet van hybride warmtepompen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat deze warmtepompen in andere woningen hergebruikt kunnen worden als woningen van het gas afgesloten worden. In elke gemeente zijn er wijken die al voor 2030 van het aardgas worden afgesloten. Voor de huizen in deze wijken is een elektrische warmtepomp of een warmtenet waarschijnlijk slimmer.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel