Meteen naar de content

Energie en besparen eenvoudig uitgelegd op Steffie

Goed en veilig wonen Ben je licht verstandelijk beperkt, ervaar je veel stress, kun je niet goed zien, of beheers je de Nederlandse taal (nog) niet zo goed? Het kunnen allemaal redenen zijn waardoor informatie mensen niet altijd bereikt. Op 31 oktober lanceerde de Woonbond samen met de Provincie Zuid-Holland het onderwerp energie op Steffie.nl. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit.
Marlies Dijkstra van de Woonbond (links) en Berend Potjer van de Provincie Zuid-Holland lanceren Energie.Steffie.nl.
Marlies Dijkstra van de Woonbond (links) en Berend Potjer van de Provincie Zuid Holland lanceren Energie.Steffie.nl.

Steffie is een website voor mensen met een verstandelijke beperking. Steffie legt onderwerpen niet alleen in geschreven tekst uit, maar ook in gesproken tekst en in beelden. Het wordt ook veel gebruikt in buurthuizen en verzorgingscentra, omdat deze informatie vaak ook geschikt is voor bijvoorbeeld laaggeletterden en mensen die (nog) niet goed Nederlands kunnen lezen.

Elkaars kunde gebruiken

“De Woonbond vindt het belangrijk dat iedereen mee kan komen in de energietransitie en dat iedereen zelf aan de slag kan met energie besparen,” zegt Marlies Dijkstra, communicatieadviseur energie van de Woonbond. Daarom heeft de Woonbond samen met Stichting Leer Zelf Online (de organisatie achter Steffie.nl) en met de Provincie Zuid-Holland het onderwerp energie ontwikkeld voor Steffie.nl. De website bereikt jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen die de Woonbond minder goed kan bereiken.

“In deze samenwerking benutten we elkaars kennis en kunde optimaal,” zegt Marlies Dijkstra. “Wij en de provincie hebben de kennis van energie, en Leer Zelf Online weet hoe je dat het beste kunt vertellen aan deze doelgroep. Bovendien heeft de doelgroep alle informatie vooraf getest.”

Inclusieve energietransitie

Energie.Steffie.nl werd gelanceerd op het congres ‘Energie voor iedereen’ van de Provincie Zuid-Holland op maandag 31 oktober. Op het congres waren zo’n 100 deelnemers van gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties om te leren de energietransitie zo inclusief mogelijk te maken. “Het is niet eenvoudig om inclusief te zijn,” vertelde inclusiecoach Sarita Bajnath. “We redeneren altijd vanuit onze eigen bubbel. Inclusiviteit begint bij je bewust zijn van je eigen bubbel. Als je daarvan bewust bent, kan je de volgende stappen zetten.”

Haal energie uit je rekening

De Woonbond voert de komende maanden de campagne Haal energie uit je rekening om huurders te helpen energie te besparen en de energierekening te verlagen. Zowel op de website van de Woonbond als op Energie.Steffie.nl vind je energiebespaartips die iedereen eenvoudig kan uitvoeren. Steffie geeft ook uitleg in het Engels en het Pools.