Meteen naar de content

Energielabel beter inzichtelijk voor huurders

De Woonbond is blij te kunnen melden dat huurders vanaf nu de gegevens waarop het energielabel gebaseerd is, kunnen inzien en downloaden via MijnOverheid. Dit kan alleen voor het adres waarop de huurder ingeschreven staat. De Woonbond heeft hier lang voor gelobbyd.

Huurders konden tot nu toe alleen de letter (of het cijfer) van het energielabel van hun huurhuis opzoeken via EP-online. De gegevens waarop het label gebaseerd was, waren niet in te zien. Deze waren alleen beschikbaar voor de eigenaar van de woning, de verhuurder. Huurders konden deze gegevens opvragen bij de verhuurder. Maar veel verhuurders waren niet bereid deze te delen. Nu is daar dus verandering in gekomen.

Labelgegevens direct downloaden

Huurders zijn nu niet meer afhankelijk van de verhuurder voor inzage in de gegevens achter het energielabel. Een huurder kan voor het adres waarop hij staat ingeschreven de gegevens inzien en downloaden door met DigiD in te loggen op MijnOverheid. Het rapport staat onder het kopje Wonen, bij de tegel ‘energielabel’.

Controleren of label klopt

In het document staan een aantal gegevens waarop het label is gebaseerd. Hiermee kunnen huurders controleren of het energielabel van hun woning klopt. Veel huurders hebben twijfels over de juistheid van het label. De Woonbond vindt het belangrijk dat huurders de juistheid kunnen controleren en dat het vertrouwen in het energielabelsysteem groter wordt.

Er hangt voor huurders veel van het energielabel af

“Er hangt voor huurders veel van het energielabel af,” zegt Bastiaan van Perlo, energie-expert bij de Woonbond. “Met name de volgorde waarin de huurwoningen verduurzaamd worden. De woningen met label E, F of G zijn het eerste aan de beurt. Maar ook de hoogte van de huur hangt samen met het energielabel.”

Mogelijkheden om huis te verduurzamen

Daarnaast kunnen huurders bij energielabels opgesteld na 1 januari 2021 uit het document ook informatie halen over welke mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen. “De nieuwste energielabels geven niet alleen gedetailleerde informatie over de woningkenmerken. Ze bevatten ook een advies over mogelijkheden om het huis te verduurzamen,” legt Van Perlo uit. “Voor huurders die een verzoek willen doen aan de verhuurder om de woning te verduurzamen is dit belangrijke informatie.”

Jarenlange strijd

De Woonbond heeft er lang voor gepleit dat huurders volledige inzage krijgen in het energielabel dat bij hun woning hoort. Vorig jaar beloofde minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting dat huurders uiterlijk in de zomer van 2023 inzage zouden krijgen. Met een kleine vertraging door een technische storing op MijnOverheid is deze belofte ingelost.

Meer over het energielabel voor huurwoningen in dossier Energielabels