Enkelglas? Huurverlaging!
De bond geeft aan dat er met corporaties is afgesproken om de meest onzuinige woningen het eerst op te knappen, en dat dat vanaf 1 januari zonder huurverhoging gaat. Op die manier komt de lagere energierekening helemaal in de portemonnee van de huurder terecht. Met particuliere verhuurders waren dergelijke afspraken niet te maken.
Enkelglas als gebrek aan woning
De Woonbond wil dat enkelglas als een gebrek aan de woning gaat worden gezien. Het valt dan onder de onderhoudsplicht van de verhuurder om dit te vervangen. Doet de verhuurder dat niet, wordt de huur verlaagd totdat de verhuurder wél in beweging komt. Goed voor de portemonnee van de huurder, en een goede prikkel om de onzuinige ruiten te vervangen. Bovendien gaat dit, anders dan bij een renovatievoorstel om enkelglas te vervangen, niet gepaard met een huurverhoging.
Rechtszaak
In de studio vertelt Nicolien Zuidgeest dat ze al drie jaar probeert haar particuliere verhuurder enkelglas te laten vervangen. Maar ook voor een huurverhoging komt de verhuurder niet in beweging, waardoor het nu zelfs uitdraait op een rechtszaak. Dat onderstreept dat het makkelijker moet worden om het vervangen van enkelglas af te dwingen.
Nu onzuinige woningen aanpakken
Maar liefst 61 procent van de private verhuurders heeft afgelopen vijf jaar niet aan verduurzaming gedaan. Volgens CDA-Kamerlid Henri Bontebal is het dan ook goed dat woningen met slechte labels in 2030 niet meer verhuurd mogen worden. Dat is een prikkel voor verhuurders om te gaan verduurzamen. De Woonbond wil dat onzuinige woningen met enkelglas nu al worden aangepakt. ‘Omdat steeds meer partijen toch ook wel inzien dat je de meest onzuinige woningen sowieso moet aanpakken. Als daar dan woningen tussen zitten waar al decennia niks aan gedaan is -enkelglas is echt niet zo’n nieuwe uitvinding- dan moet je daar dus beginnen.’