Meteen naar de content

Gestegen kamerprijzen vragen om ingrijpen

Woning zoeken De prijzen van kamers in Nederlandse studentensteden waren afgelopen kwartaal gemiddeld 5,1% hoger dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van verhuurplatform Kamernet.

In Utrecht kost een studentenkamer die via Kamernet verhuurd wordt nu gemiddeld € 800,- per maand en in Amsterdam zelfs € 951,-. Ondanks dat onzelfstandige studentenkamers altijd gereguleerd zijn, vragen verhuurders die op Kamernet adverteren in veel gevallen meer dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel.

Lagere huurprijs vaak afdwingbaar, niet dwingend

Helaas kunnen verhuurders op dit moment veel te makkelijk meer vragen dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Het enige risico dat ze lopen, is dat de huurder een verlaging afdwingt bij de Huurcommissie. Zodra de Wet Betaalbare Huur ingevoerd is, is de maximale huurprijs dwingend in plaats van afdwingbaar. Dan zijn verhuurders strafbaar als ze een huur vragen boven het maximum.

De Wet Betaalbare huur is al aangenomen door de Tweede Kamer. Op dit moment is het wachten op de Eerste Kamer. In een brief aan de Eerste Kamerleden heeft de Woonbond samen met Aedes en VNG al aangedrongen op snelle behandeling. Met de wet worden woekerprijzen in de vrije sector aangepakt. Maar ook zorgt de wet ervoor dat verhuurders van gereguleerde woningen nooit meer dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel mogen vragen.

Ruime meerderheid voor maximum huurprijzen

In het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 was de Woonbond donderdagochtend te horen. Luisteraars reageerden tijdens de uitzending op de stelling ‘Er moet een maximumhuur komen voor studentenkamers’. Hiermee bleek 84% het eens te zijn. Daartegenin noemden enkelen de vrees dat verhuurders hun woningen zouden verkopen als er een maximum huurprijs komt.

Als een fatsoenlijke maximum huurprijs reden is voor verhuurders om te verkopen, dan zegt dat volgens ons dat dat type verhuurder niet geschikt is voor de volkshuisvesting. Laat studentenhuisvesting vooral over aan woningcorporaties, die zijn niet uit op winst.

Woonbondwoordvoerder Mathijs ten Broeke, in de radio-uitzending van Spraakmakers

Actieplan voor 60.000 extra studentenwoningen

Al jarenlang is er een groot tekort aan studentenwoningen, hierdoor hebben studenten weinig andere keus dan akkoord gaan met een enorme huurprijs voor een kleine kamer. Als ze er al in slagen er een te vinden. In september 2022 tekenden het Rijk, gemeenten, onderwijsinstellingen en verhuurders het landelijk actieplan studentenhuisvesting. Dit moet leiden tot 60.000 extra studentenwoningen tot en met 2030.