Goed alternatief nodig voor salderingsregeling sneuvelt
De Woonbond deed de oproep samen met Aedes, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en Vereniging van Nederlandse Gemeentes. De belangenorganisaties merken dat er nu zoveel onzekerheden zijn over de betaalbaarheid van zonnepanelen, dat huishoudens afhaken bij het kopen of laten aanleggen van zonnepanelen. Een alternatief moet er vooral komen voor huurders en woningeigenaren met een kleine portemonnee. Op 6 februari debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel.
Zonnestroom gebruiken als de zon schijnt
Minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat wil de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen tussen 2025 en 2031 in stapjes afbouwen. Vanaf dan kunnen consumenten de stroom die ze opwekken als de zon schijnt, niet meer verrekenen met stroom die ze verbruiken als de zon niet schijnt. De bedoeling is dat mensen daardoor zoveel mogelijk stroom gebruiken op het moment dat die beschikbaar is, zodat het stroomnet minder belast wordt.
Slimme techniek nog ontoegankelijk
De Woonbond en de andere belangenorganisaties vinden de minister veel te optimistisch over de mogelijkheden die consumenten hebben om stroom te gebruiken op het moment dat zij die opwekken. Slimme apparaten die aan gaan als de panelen stroom opwekken, zijn er nog nauwelijks. En ook thuisbatterijen zijn de komende 15 jaar nog niet ruim beschikbaar. Daarbij zijn veel huishoudens niet in staat om deze extra investeringen te doen.
Zonnepanelen op huurhuizen te duur
Het afschaffen van de salderingsregeling kan funest zijn voor de verdere uitrol van zonnepanelen op huurhuizen. Verhuurders kunnen huurders zonnepanelen aanbieden in ruil voor hogere servicekosten (of hogere huur). Maar als de energierekening niet meer flink lager wordt, dan stemmen huurders niet meer in met de aanleg van zonnepanelen.
Check voorstel zonnepanelen
Huurders kunnen het voorstel voor zonnepanelen op hun huurwoning laten controleren door de Woonbond. De Woonbond bekijkt dan of het voor jouw situatie financieel aantrekkelijk is om zonnepanelen te laten aanleggen.
Subsidiepot voor huursector te klein
Minister Jetten wil de huursector tegemoetkomen met een investeringssubsidie van 100 miljoen euro, zodat verhuurders de panelen goedkoper of zelfs gratis aan huurders kunnen aanbieden. Maar dat is volgens de Woonbond lang niet genoeg om 1,2 miljoen huurwoningen van zonnepanelen te voorzien.
Ook zorgen over extra kosten energieleveranciers
Daar komt nog bij dat steeds meer energieleveranciers extra kosten berekenen aan huishoudens met zonnepanelen. Het verschilt per leverancier welke kosten dat zijn en hoe duidelijk ze daarover zijn. De belangenorganisaties vinden dat hiervoor wettelijke regels moeten komen. Zolang die er niet zijn, kan de minister ook hierdoor geen garantie geven dat zonnepanelen aantrekkelijk en betaalbaar blijven.
Eerst regelingen voor lage inkomens
De belangenorganisaties zijn niet per se tegen het afbouwen van de salderingsregeling. Zij vinden dat er eerst goede regelingen moeten komen waardoor zonnepanelen betaalbaar blijven voor huurders en woningeigenaren die krap bij kas zitten. Daarover willen zij graag met de minister in gesprek. Zolang die regelingen er niet zijn, roepen zij de Kamerleden op de afbouw van de salderingsregeling niet te steunen.