Hoge Raad zet streep door praktijk bemiddelingskosten

19 oktober 2015

Verhuurmakelaars mogen geen bemiddelingskosten aan woningzoekenden vragen die hun woning zelf hebben gevonden op de website van de bemiddelaar, wanneer zij tegelijkertijd voor de verhuurder werken. Ook niet als de verhuurder hiervoor geen rekening krijgt gepresenteerd. Dat blijkt uit de uitspraak van de Hoge Raad in een prejudiciële vraag afgelopen vrijdag. De Woonbond vindt het goed nieuws dat de Hoge Raad bevestigt dat woningzoekenden niet opgezadeld mogen worden met bemiddelingskosten, wanneer er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt.

Bemiddelingskosten

Wanneer een bemiddelingsbureau een woning, die door een verhuurder wordt aangeboden, op zijn website plaatst, treedt het daarmee op als bemiddelaar voor de verhuurder. Het is onterecht dan bemiddelingskosten te vragen aan de woningzoekende. ‘Het is goed dat de Hoge Raad hier een duidelijke uitspraak over heeft gedaan. Nog steeds krijgen veel woningzoekenden te maken met onterechte kosten voor bemiddeling,’ aldus Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. ‘Wettelijk gezien is er dan sprake van het dienen van twee heren, waardoor er sprake is van belangenverstrengeling. Met de uitspraak van de Hoge Raad is alle twijfel over of dit mag, nu wel van tafel.’

De kantonrechter in Den Haag stelde prejudiciële vragen aan de Hoge Raad, in verband met Duinzigt Woonservices. Deze bemiddelaar stelde dat er geen sprake is van onterechte bemiddelingskosten wanneer de verhuurder niet betaalt voor de diensten. De Hoge Raad heeft nu korte metten gemaakt met deze stelling.

Wanneer wel?

Als er uitsluitend voor de huurder gewerkt wordt, mag er wel courtage aan de huurder worden gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer een bemiddelaar op verzoek van de huurders op zoek gaat naar een specifieke woning.

Geld terugvorderen

Tot uiterlijk vijf jaar na het betalen van onterechte bemiddelingskosten kunnen huurders dit nog terugvorderen. De Woonbond heeft hier een voorbeeldbrief voor op de website staan. Lukt het niet met de brief?  Wordt dan lid van de Woonbond en neem contact op met de Huurderslijn, de juridische hulplijn van de Woonbond. 

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen