Meteen naar de content

Hogere eis doorvalbescherming oude huurwoningen

Door een aanpassing in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn verhuurders straks verplicht om te zorgen voor goede doorvalbescherming in oude huurwoningen. Wanneer ze kozijnen en/of ramen in de woning vervangen, moeten ze tegelijk ook voldoen aan een hogere norm voor doorvalbescherming. De wijziging in het besluit moet ingaan op 1 januari 2024.

Op 21 mei 2021 overleed Seb Waterreus tragisch door een val uit een raam zonder doorvalbeveiliging. Naar aanleiding van dit dodelijke ongeval heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek laten uitvoeren naar de regelgeving op het gebied van de doorvalveiligheid in bestaande woningen.

Vooral risico bij oudere woningen

Vooral bij oudere woningen, gebouwd voor 1970 met meer dan twee bouwlagen, is er een groot risico. Het gaat om zo’n drie miljoen woningen, blijkt uit de cijfers van het ministerie. Voor nieuwbouw geldt sinds 1992 de eis dat vensterbanken of andere ‘vloerafscheiding’ (begrenzing van de vloer om letsel te voorkomen) ‘op 85 centimeter hoogte zitten. Bovendien zit er vaak sterker glas in de ramen. Bij oudere woningen ligt deze eis op slechts 60 centimeter hoogte. Bovendien is hier vaker sprake van enkelglas. Dat maakt het risico op ernstige vallen groter in deze woningen.

Eis doorvalbescherming letterlijk omhoog

Het ministerie schat in dat er jaarlijks ongeveer 200 mensen door een val uit een raam op de spoedeisende hulp belanden. Alle reden dus om om de veiligheidsnormen op te schroeven. De eis voor bestaande bouw gaat letterlijk omhoog, ook naar 85 centimeter. Vaak is dit al mogelijk door het bevestigen van een stang voor het raam.

Actieplan: over drie jaar veiligheid op orde

De wettelijke eis geldt dus alleen bij het vervangen van ramen of kozijnen. In een actieplan van onder meer Bouwend Nederland en onderschreven door IVBN, Vastgoed Belang, Aedes en de Woonbond, staat dat uiterlijk vijf jaar na het tragische overlijden van Seb Waterreus, dubbelglas de standaard is in alle buitenkozijnen bij huurwoningen en adequate doorvalbescherming is gerealiseerd. De Woonbond gaat er dus vanuit dat verhuurders deze onveilige situaties snel aanpakken.