Meteen naar de content

Huurders krijgen meer inzicht in energielabel

Goed en veilig wonen Huurders krijgen een beter beeld van de isolatie en de installaties voor warmte en stroom in hun woning. Vanaf de zomer van 2023 kan elke huurder op Mijn.Overheid.nl het afschrift van het energielabel van zijn huurwoning opzoeken. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hij doet dat op verzoeken van SP-kamerlid Sandra Beckerman en van de Woonbond.

Op EP-online kan iedereen de letter of het cijfer (energie-index) vinden van het energielabel van elke woning. Waar deze labels op gebaseerd zijn en hoe ze tot stand kwamen vermeldt EP-online website niet. Die informatie staat wel op het uitgebreide document dat sinds januari 2021 wordt verstrekt bij de uitgifte van een nieuw energielabel. Daar staan gegevens in over isolatie en installaties van de woning. Bijvoorbeeld over cv-ketel en zonnepanelen.

Energiegegevens over je eigen huis

In principe moeten verhuurders nieuwe huurders informeren over het energielabel en het energieverbruik. Wie al een woning huurt kan de gegevens waarop het energielabel gebaseerd is bij de verhuurder opvragen. Maar in de praktijk blijkt dat verhuurders meestal niets doorgeven. Daarom komen deze gegevens straks op Mijn.Overheid.nl. Huurders kunnen dan zelf het energielabel van hun eigen woning controleren.

E, F en G moeten verdwijnen

Deze controle past in het plan dat verhuurders vanaf 2030 alleen nog woningen met energielabels A, B, C en D mogen verhuren. Circa 675.000 sociale huurwoningen en 325.000 private huurwoningen worden de komende jaren geïsoleerd. De slechte energielabels E, F en G worden daardoor langzaam maar zeker verleden tijd. De hoge energiekosten, die al bij ruim een half miljoen huishoudens tot energiearmoede leiden, maken dit steeds urgenter.

Privacy niet geschonden

De Woonbond vraagt al jaren om de gegevens achter het energielabel van de eigen woning voor huurders toegankelijk te maken via MijnOverheid. Het vorige kabinet dacht nog dat de gedetailleerde informatie over het energielabel op MijnOverheid de privacywetgeving zou schenden. Daar komt minister De Jonge nu op terug. Op het energielabel staan geen gegevens die iemands privacy kunnen schenden.

Label misschien eerder beschikbaar

“Het heeft lang geduurd, maar we zijn blij dat het nu echt gaat gebeuren,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. De minister verwacht dat het ongeveer een jaar duurt om de energielabels op MijnOverheid beschikbaar te maken.

We hopen dat de minister nog voorrang geeft aan het aanpassen van Mijn.Overheid.nl, zodat huurders hun label al eerder kunnen opvragen. De zomer van 2023 is nog erg ver weg.

Bastiaan van Perlo