Huurders kunnen contractkosten terugvorderen

24 oktober 2017

Sleutelgeld, contractkosten, verhuurkosten, torenhoge administratiekosten. Het gebeurt nog steeds dat verhuurders een slaatje proberen te slaan uit de krappe woningmarkt door onterecht kosten in rekening te brengen bij het tekenen van een huurcontract.

Contract tekenen

Dat mag niet. Wettelijk gezien is dit een ´onredelijk voordeel´. Huurders die toch contractkosten hebben betaald kunnen dit tot vijf jaar na betaling terugvorderen. Het gaat vaak om bedragen van een paar honderd euro.

Gratis modelbrief

Eventuele administratieve werkzaamheden zoals het opstellen van een huurcontract zijn aan te merken als standaard verhuurwerkzaamheden waar een verhuurder geen extra kosten voor in rekening mag brengen. Alleen wanneer de verhuurder kosten maakt die overwegend in het belang van de huurder zijn, zoals kosten voor een naamplaatje of de aanvraag van een huisvestingsvergunning, mag een verhuurder die werkelijke kosten doorberekenen aan de huurder. Onterechte contractkosten zijn tot vijf jaar nadat ze zijn gemaakt terug te vorderen. Wij hebben een gratis modelbrief gepubliceerd die woningzoekenden kunnen gebruiken om hun geld terug te vorderen.

Bemiddelingskosten

Huurmakelaars brengen vaak onterecht bemiddelingskosten in rekening terwijl ze eigenlijk voor de verhuurder werken. Ook dit kan in veel gevallen worden teruggevorderd. We hebben een check bemiddelingskosten waarmee huurders kunnen zien of ze deze kosten terug kunnen vorderen.

huurcontract
Woonbonddiensten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen