Meteen naar de content

Huurders Leiden winnen zaak warmtekrachtkoppeling in complex

Huren en geld Een klinkende overwinning voor 189 huurders van een complex in Leiden. Zij hoeven geen 46 euro servicekosten te betalen voor elektriciteit uit de warmtekrachtkoppelings-installatie in het complex. Het oordeel van de Huurcommissie was duidelijk: zo’n installatie is onroerend goed en mag niet in de servicekosten terecht komen. En huurders mogen zelf kiezen of zij de als ‘bijproduct’ opgewekte stroom afnemen. “Ik had dit nooit kunnen doen zonder de hulp van de Woonbond.”
Huurders winnen zaak over warmtekrachtkoppelingsinstallatie in flat in Leiden.

Het oordeel van de Huurcommissie was duidelijk: zo’n installatie is onroerend goed en mag niet in de servicekosten terecht komen. En huurders mogen zelf kiezen of zij de als ‘bijproduct’ opgewekte stroom afnemen. “Ik had dit nooit kunnen doen zonder de hulp van de Woonbond.”

“Verbaasd en heel erg blij.” Dat was de reactie van initiatiefneemster Annemieke Schumm, toen ze hoorde dat verhuurder Ons Doel niet in beroep zou gaan bij de kantonrechter tegen de uitspraak van de Huurcommissie. “Ik kreeg bosjes bloemen van bewoners en vond een reep chocola in mijn bus met een vriendelijk kaartje van de bewoners.”

Ingewikkelde berekening

“Ik voelde vanaf het begin dat het niet klopte. De afrekening van de energiekosten was niet te volgen. Zo stonden er posten op als ‘8% besparing’ en ‘rendementscorrectie’. Op een ingewikkelde manier werd de prijs van elektriciteit berekend, terwijl wij al voor de opwekking ervan moesten betalen. En dan was de installatie ook nog eigendom van een andere partij, Cheappower4U, een BV met winstoogmerk. Vreemd. De warmte-installatie wekt energie op met gas en is dus niet groen. Huurders die groene energie wilden, konden daarvoor niet kiezen.”

Organiseren werkt

“Eerst heb ik een overzicht van de onduidelijkheden op papier gezet en overal rondgebracht. Dat leverde een klein clubje op: ODOD46. Zo kon ik meer druk zetten op verhuurder Ons Doel, van wie ik vanaf toen fatsoenlijk antwoord kregen. Daarna was het een kwestie van volhouden.”

Op alle punten in het gelijk

Samen met de Woonbond stapte ze naar de Huurcommissie, die haar op alle punten in het gelijk stelde. Annemieke Schumm: “Ik heb me zeer gesteund gevoeld door de Woonbond. Zonder hun steun had ik dit nooit kunnen doen.” Ons Doel heeft daarna besloten de uitspraak over te nemen voor alle bewoners van het complex.