Meteen naar de content

Huurpeil 1 over hoe nieuwbouw wél lukt

Huurpeil Lees in Huurpeil 1 over de strijd voor renovatie van het Haagse Weigeliaplein, over nieuwbouw die wél lukte en een interview met mensenrechten-expert Rajagopal.
De cover van Huurpeil 2024-1, met balakrishnan Rajagopal, VN-rapporteur recht op adequate huisvesting.
De cover van Huurpeil 2024-1, met Balakrishnan Rajagopal, VN-rapporteur recht op adequate huisvesting.

Huurpeil trapt af met een achtergrondverhaal over de complexe herstructurering van het Haagse Complex 70, beter bekend als het Weigeliaplein. Daar strijden bewoners niet alleen voor renovatie van cultuurhistorisch erfgoed, maar ook voor een respectvolle behandeling en hun recht op zeggenschap. Of de gemeente Den Haag mee zal blijven gaan in de sloop-nieuwbouwplannen van woningcorporatie Haag Wonen, is nu afhankelijk van een second opinion en de gemeenteraad.

Hoe lukt nieuwbouw wel?

De nieuwbouw stagneert. Van de beoogde 100.000 woningen wordt op z’n best driekwart gerealiseerd. In het Huurpeil-dossier zoeken wij naar oorzaken en oplossingen. Woningcorporatie Trudo en gebiedsontwikkelaar BPD vertellen wat beter kan. Experts houden een pleidooi voor een fonds voor sociale woningbouw.

Interview met VN-rapporteur Rajagopal

Afgelopen december bezocht VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting Balakrishnan Rajagopal ons land. De wooncrisis in Nederland is een gevolg van decennia aan verkeerde beleidskeuzes en het overlaten van huisvesting aan de markt, zei hij na afloop. Nederland moet het internationale mensenrecht op adequate huisvesting beter verankeren in de Grondwet en in nationale wetten, vindt hij. ‘Dat had de wooncrisis zoals we die nu zien, kunnen beperken.’

Omgevingswet, wat nu?

Huurders, burgerinitiatieven, buurtorganisaties, actie- en belangengroepen werken vaak langs elkaar heen. Alleen wanneer we deze krachten bundelen, kunnen we zaken afdwingen en de Omgevingswet meer voor burgers laten werken. Laten we dat dan ook als de donder gaan doen, roept Frans Soeterbroek op in een essay. ‘Grijp het omgevingsplan aan om een nieuw soort sociaal contract voor de leefomgeving tussen overheid en burger te maken.’

Verder in Huurpeil…

  • Wet goed verhuurderschap krijgt vorm bij gemeenten
  • Splitsen en optoppen kan honderdduizenden nieuwe woningen opleveren
  • Belangrijke jurisprudentie: Verhuiskostenvergoeding voor thuiswerkers
  • Huurdersparticipatie bij renovatie en sloop
  • Nijmegen in 1950
  • Ouderen als oplossing
  • En nog veel meer…

Abonnement Huurpeil

Geïnteresseerd in een abonnement op Huurpeil? Surf dan naar Tijdschriften.