Meteen naar de content

Huurprijsplafond dreigt te stijgen door inflatie

Huren en geld De maximale huurprijs voor een woning dreigt te stijgen met zo'n 10%, in verband met de hoge inflatie. De puntprijs in het woningwaarderingsstelsel wordt namelijk jaarlijks verhoogd met de inflatie.
Twee mensen meten de oppervlakte van een vertrek.

In het woningwaarderingsstelsel krijgen alle kamers en de meeste huurwoningen een maximale huurprijs. De kwaliteit van de woning wordt omgerekend naar een puntenaantal. Een woning krijgt bijvoorbeeld punten op basis van het aantal vierkante meter, de WOZ-waarde en het energielabel. Het puntentotaal leidt tot een maximaal toegestane huurprijs. 

Hogere prijs, gelijke kwaliteit

Elk jaar gaat de puntprijs omhoog. Dat gebeurt komend jaar weer per 1 juli 2023, op basis van de inflatie over 2022. Maar vanwege de hoge inflatie betekent dit dat de puntprijs, en dus de maximale huurprijs van een woning, opeens fors kan gaan stijgen. Terwijl de kwaliteit van de woning niet is verbeterd.

Oproep Woonbond

In een brief aan de Tweede Kamer en minister De Jonge pleit de Woonbond voor een lagere indexatie, om te voorkomen dat huurwoningen veel te duur worden voor de kwaliteit die zij bieden.

Brief aan Tweede Kamer – indexatie puntprijs in WWS

Brief Download