Meteen naar de content

Jongeren pleiten massaal voor Wet Betaalbare Huur

Huren en geld De Tweede Kamer heeft donderdag besloten de Wet Betaalbare Huur snel te behandelen. Naast veel maatschappelijke organisaties hebben vooral jongeren druk uitgeoefend op de politiek om snel de hoge huren in de vrije sector aan banden te leggen.

Met de hashtag #dehuuristeduur hebben jongeren massaal gereageerd onder de laatste Instagram-post van Kamerlid Pieter Omtizgt. Deze actie is opgetuigd om druk uit te oefenen op Omtzigt, omdat zijn partij aarzelde over het wetsvoorstel. Tijdens de verkiezingen was zijn partij NSC nog voor het aan banden leggen van te hoge huurprijzen in de vrije sector. Vorige week klonk er ineens twijfel en kritiek. Donderdag stemde NSC uiteindelijk voor snelle behandeling van de wet.

Helft inkomen van jongeren naar woonlasten

Uit cijfers van het CBS blijkt dat van alle huishoudens juist jongeren het grootste deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn. Bij jonge huishoudens in een particuliere huurwoning ging het in 2021 om maar liefst 47,5 procent. Niet gek dat juist zij pleiten voor snelle invoering van de Wet Betaalbare Huur.

Jongeren verenigen zich online

Vanuit de Instragram-accounts Politieke Jongeren en Woonbond Jongeren zijn jongeren opgeroepen om mee te doen met de #dehuuristeduur actie. Voorafgaand aan deze oproep plaatste Woonbond Jongeren een uitlegvideo over de wet en wat deze zal betekenen voor huurders en woningzoekenden.

Jongerenorganisaties roepen ook op

Ook politieke jongerenpartijen CDJA, JSC, DWARS, JS, PersepctieF, Jonge Democraten en PINK hebben de Tweede Kamer opgeroepen om de wet zo snel mogelijk te behandelen. Zij uiten hun zorgen over de hoge huurquote waar jonge huurders mee worden opgezadeld. Eerder al lieten ook de jongerenvakbonden FNV Young & United en CNV Jongeren van zich horen.